Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Ministrul Bogdan IVAN: Echivalăm titlurile didactice universitare cu gradele profesionale de CERCETĂTOR

Ministrul Bogdan IVAN: Echivalăm titlurile didactice universitare cu gradele profesionale de CERCETĂTOR

Premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru abordarea eficientă a situației grevei poștașilor. În cadrul ședinței de guvern, ministrul Ivan a prezentat soluționarea problemelor legate de salariile și gradele profesionale ale angajaților din instituțiile de cercetare din România.

Înainte de ședința de guvern, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a reușit să reglementeze statutul personalului din domeniul cercetării din România, aliniind salariile specialiștilor din cercetare cu cele ale cadrelor didactice universitare.

Prin adoptarea acestui act normativ, se realizează o actualizare a unei legislații vechi de peste 20 de ani, eliminându-se cerințe precum prezentarea copiilor legalizate după certificatul de naștere și diploma de Bacalaureat pentru încadrarea în funcția de cercetător. Promovarea în cariera de cercetător se va face pe baza meritului profesional, încurajându-se performanțele manageriale în cercetare și evaluarea periodică a cercetătorilor. Astfel, se stabilesc drepturile, obligațiile și normele de conduită academică pentru aceștia. De asemenea, se recunoaște importanța carierei de cercetare și se echivalează titlurile didactice universitare cu gradele profesionale de cercetător, iar prin legea salarizării, se vor alinia salariile cercetătorilor la nivelul celor din mediul universitar.

Ministrul a subliniat că s-a urmărit aducerea calității și drepturilor cercetătorilor din România la standarde similare celor din statele occidentale. Aceste măsuri au fost implementate în urma unei colaborări între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academia Română, Consiliul Rectorilor și institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *