Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Ministrul Muncii dă detalii despre salariul minim european: Vor exista trei feluri de vouchere

Ministrul Muncii dă detalii despre salariul minim european: Vor exista trei feluri de vouchere

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că își dorește ca mecanismul de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva Europeană nr. 2041/2022 să fie finalizat anul acesta. Vizita de lucru în Sibiu a inclus discuții cu angajații instituțiilor din domeniul muncii și întâlniri cu angajatorii județului.

Discuțiile au acoperit subiecte precum deficitul de forță de muncă, formarea profesională, creșterea competențelor și adaptarea la cerințele pieței muncii globale. Angajatorii au arătat interes față de modul de stabilire a salariului minim brut pe țară, conform Directivei Europene nr. 2041/2022.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, conform deciziei Consiliului Național Tripartit. Totodată, se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu normele europene.

Ministrul a menționat că se analizează diverse formule pentru stabilirea salariului minim, având în vedere productivitatea, inflația și nivelul salarial mediu. Obiectivul este ca salariul minim să fie determinat anual printr-o formulă care să ofere predictibilitate atât angajatorilor, cât și angajaților.

Simona Bucura Oprescu a evidențiat importanța unei piețe a muncii puternice și a anunțat lansarea unor programe noi, finanțate, care să sprijine piața muncii. Printre acestea se numără voucherele pentru competențe, care vor acoperi domenii precum competențele digitale, lingvistice și cele din domeniul verde.

Ministrul a subliniat că se va continua finanțarea programelor de ucenicie și pentru primul loc de muncă, din fonduri europene. De asemenea, se lucrează la proiecte care să faciliteze revenirea în țară a celor plecați, indiferent de nivelul de calificare.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *