Istoria României în NATO este ”o odisee întinsă pe câteva decenii”, iar țara noastră are vocația de a juca un rol multiregional în cadrul Alianței Nord-Atlantice, potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Mircea Geoană a participat la toate etapele pregătirii aderării României la Alianța Nord-Atlantică și discută despre punctele slabe și punctele forte ale țării înainte de aderare, acum două decenii.
“Dictatura noastră a fost mai brutală și mai prelungită, tranziția a fost mult mai dificil de făcut, venirea minerilor la București, probleme de reputație, acestea au făcut ca România să aibă un start puțin mai lent, dar România a știut să recupereze,” a subliniat el.
Mircea Geoană evidențiază importanța investițiilor în Apărare și necesitatea alocării a minim 2% din PIB în acest scop.
“Multe țări din regiunea noastră – Polonia, Cehia, Bulgaria – au companii private în domeniul militar care, în prezent, se dezvoltă exponențial. Cred că avem încă de construit și de recuperat timp prețios pe care nu l-am folosit bine, dar nu este o chestiune strict românească. Sunt multe țări vest-europene care au crezut că pot colecta dividendele de pace și că doar America trebuie să investească în securitate, iar în Europa poți să neglijezi securitatea națională. Această iluzie s-a sfârșit și toți aliații au în plan să aibă cel puțin 2% din PIB pentru Apărare,” a explicat Mircea Geoană.
El afirmă că România are o vocație de a juca un rol multiregional în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.