Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Misteriosul `virus al leneșului` este fără tratament. Se răspândește puternic

Misteriosul `virus al leneșului` este fără tratament. Se răspândește puternic

Un virus misterios, cândva limitat în Amazon se răspândește acum mai pe scară largă în America, după ce a suferit modificări genetice care l-ar putea face mai puternic. Până de curând, virusul Oropouche a fost o boală relativ necunoscută, limitată în mare parte în bazinul Amazonului din America de Sud. Dar de la sfârșitul anului 2023, virusul s-a răspândit dincolo de raza sa obișnuită. A provocat deja peste 8.000 de cazuri de boală – adesea cunoscută sub numele de „febra leneșului” – în cinci țări în primele șapte luni ale anului 2024. Virusul a provocat, de asemenea, recent decesul a două femei în Brazilia și potențialele decese ale doi copii nenăscuți.

Creșterea rapidă a cazurilor de Oropouche, care este răspândită prin mușcături de insecte, a determinat Centrul Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să emită o alertă de sănătate pentru medicii din SUA. Primele cazuri de virus din Europa au fost detectate în iunie și iulie 2024 la călători care fuseseră infectați în timpul vizitei în Brazilia și Cuba.

Ce este virusul Oropouche?

Oropouche este un virus endemic în regiunea Amazonului din America de Sud, care este răspândit de insecte care mușcă. Virusul provoacă o boală febrilă la oameni, dar se găsește și la un număr de animale, inclusiv maimuțe urlatoare, marmosets și leneși, împreună cu o serie de insecte diferite.

Cum se răspândește virusul?

Oropouche se transmite atunci când o persoană sau un animal este mușcat de insecte purtătoare de virus. Se crede că este răspândit cel mai frecvent de speciile de muschi de mărimea unui cap de ac Culicoides paraensis, care sunt abundente în mari părți ale Americii. Dar virusul poate fi răspândit și prin mușcături de țânțarii Culex quinquefasciatus și Ochlerotatus serratus. Transmiterea directă de la om la om a virusului nu a fost observată.

De unde vine Oropouche?

Virusul își trage numele de la satul în care a fost înregistrat primul caz. În 1955, virusul a fost izolat din sângele unui muncitor forestier febril de 24 de ani din comunitatea Vega de Oropouche din Trinidad și Tobago. De atunci, virusul a fost responsabil pentru focare sporadice în Amazonia braziliană, unele raportate că au ajuns la 100.000 de cazuri. În total, cercetătorii estimează că au fost diagnosticate peste 500.000 de cazuri, dar acest număr poate fi o subestimare din cauza diagnosticării greșite, deoarece multe dintre simptome sunt similare cu alte boli care cauzează febră.

Ce a dus la cele mai recente focare?

La sfârșitul anului 2023, au început să apară focare mari în bazinul Amazonului, unde virusul era deja endemic, și în noi zone din America de Sud. În iunie 2024, Cuba a confirmat cazuri de virus. Între 1 ianuarie și 20 iulie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 8.078 de cazuri de Oropouche. Majoritatea – 7.284 inclusiv cele două decese – au fost în Brazilia, Bolivia înregistrând 356, Peru a raportat 290, Columbia cu 74 și Cuba cu 74.

Care sunt simptomele Oropouche?

Virusul provoacă o febră asemănătoare gripei la persoanele infectate, împreună cu dureri de cap, dureri musculare, articulații rigide, greață, frisoane, sensibilitate la lumină și vărsături. În cazuri severe poate provoca meningită. În general, simptomele sunt similare cu alte boli transmise de țânțari, cum ar fi dengue, chikungunya, Zika și malaria.

Cât de mortală este febra Oropouche?

Pe 25 iulie, autoritățile din Brazilia au înregistrat primele decese cunoscute din cauza febrei Oropouche. Cele două femei aveau 21 de ani și 24 de ani, fără a avea nicio afecțiune preexistentă de sănătate. Un raport al Ministerului Brazilian al Sănătăţii a sugerat, de asemenea, că virusul ar putea fi transmis de la femeile însărcinate la fetuși și a raportat moartea unui copil nenăscut. De asemenea, a raportat un avort spontan asociat cu infecția Oropouche. Patru cazuri de nou-născuți cu microcefalie – un defect congenital în care capul copilului este mai mic decât se aștepta – au fost, de asemenea, raportate a fi asociate cu virusul.

Ce tratament este disponibil?

Un articol din revista academică The Lancet Microbe clasifică focarele de febră Oropouche drept „o amenințare emergentă la adresa sănătății globale” și avertizează asupra lipsei cercetărilor privind noi tratamente. Alți cercetători au subliniat „necesitatea urgentă de vaccinuri eficiente” împotriva Oropouche. În timp ce vaccinurile sunt testate pe modele animale, nu există încă niciunul disponibil sau cunoscut ca fiind eficient la om. În prezent, nu există tratamente specifice pentru boală.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *