Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Neutralitatea elvețiană se clatină – Se va deschide un birou NATO la Geneva

Neutralitatea elvețiană se clatină – Se va deschide un birou NATO la Geneva

Consiliul Federal (Guvernul) al Elveției și-a dat acordul pentru deschiderea unui birou NATO la Geneva, care se va ocupa de relațiile cu organizațiile internaționale. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului elvețian de Externe, Pierre-Alain Eltschinger.

Eltschinger a menționat că Elveția a primit o solicitare oficială de la NATO pentru deschiderea biroului de legătură la sfârșitul anului 2023. Consiliul Federal a dat acordul de principiu pentru acest birou, iar Ministerul de Externe va coordona următorii pași în cooperarea cu NATO.

Conform declarațiilor, biroul de legătură al NATO de la Geneva nu este un birou bilateral al Alianței Nord-Atlantice cu Elveția oficială, ci va fi un birou de legătură cu organizațiile internaționale și neguvernamentale cu sediul în Geneva. NATO are deja birouri similare la New York și Viena, care contribuie la dezvoltarea relațiilor Alianței cu organizațiile internaționale locale și monitorizează evenimentele la nivel multilateral.

Elveția va menține comunicarea cu NATO prin reprezentantul său la Bruxelles. Consiliul Federal a pregătit terenul pentru deschiderea biroului de legătură NATO la Geneva, cu scopul de a încuraja cooperarea Alianței cu Geneva internațională. Ideea a fost susținută de comisia pentru politica de securitate a Consiliului Cantoanelor în martie 2023.

Conform agenției de presă Keystone-ATS, biroul NATO va fi amplasat la Centrul pentru Politică de Securitate de la Geneva și va avea un singur ofițer de legătură cu organizațiile internaționale. Negocierile pentru deschiderea biroului s-au purtat timp de câțiva ani, iar întârzierea în luarea unei decizii s-a datorat considerațiilor financiare. Potrivit unei note a Statului Major General al Armatei Elvețiene, biroul ar putea fi operațional chiar din 2024.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *