Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Noi pe cine șantajăm?

Noi pe cine șantajăm?

Grevele din sistemul public au un puternic factor de șantaj asupra guvernului. Anul trecut, profesorii au demonstrat acest lucru, iar anul acesta angajații Poștei Române au arătat din nou această realitate. În schimb, sectorul privat nu beneficiază de același avantaj al presiunii asupra guvernului. Analistul economic Constantin Rudnițchi susține că protestele și grevele din mediul privat sunt mai puține și mai puțin puternice.

Anul trecut, profesorii au declanșat o grevă masivă în plină vară, atrăgând simpatia opiniei publice. Revendicările lor vizau creșterea salariilor și îmbunătățirea infrastructurii școlare. Greva a fost percepută ca un șantaj la adresa guvernului, având în vedere impactul asupra desfășurării cursurilor și încheierii anului școlar.

În ceea ce privește sistemul judiciar, judecătorii au continuat protestele începute în decembrie 2023, limitându-se la cauzele urgente. Magistrații au protestat împotriva deciziei guvernului de a achita restanțele salariale eșalonat, generând întrebări legate de un posibil conflict de interese.

În sectorul sanitar, un sindicat a protestat pentru creșterea veniturilor salariale cu 30%, inclusiv prin sporuri și indemnizații. La Poșta Română, greva a fost determinată de cererea de creștere a salariilor, având în vedere impactul asupra plății pensiilor către milioane de pensionari.

În sectorul privat, presiunea asupra guvernului este redusă, deoarece sindicatele nu au un factor de șantaj la fel de puternic ca în sectorul public. Firmele private se confruntă cu provocarea de a găsi modalități eficiente de a-și exprima revendicările, având în vedere importanța lor limitată pentru stat.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *