Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Noutate importantă în legea pensiilor: Explicațiile șefului Casei Naționale de Pensii privind recalcularea veniturilor pensionarilor

Noutate importantă în legea pensiilor: Explicațiile șefului Casei Naționale de Pensii privind recalcularea veniturilor pensionarilor

Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a explicat joi că există o noutate în legea pensiilor care va influența recalcularea de la 1 septembrie. Potrivit acestuia, veniturile brute care includ sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acordul global și alte prime și sporuri sporadice, vor fi luate în calcul la calculul pensiilor începând cu 1 septembrie, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și achitat contribuții de asigurări sociale.

Șeful CNPP a subliniat că pensiile nu vor scădea în cazul în care adeverințele eliberate de angajatori conțin sume mai mici decât cele din carnetul de muncă. De asemenea, la recalculare, pe noua formulă de calcul, pensionarii vor beneficia de cuantumul cel mai avantajos în plată.

De la 1 septembrie, sporurile vor fi luate în calcul pentru cei care ies la pensie după această dată, dar și pentru toți pensionarii în plată care au aceste sporuri în dosarele de pensie. Pentru pensionarii în plată care nu au aceste documente în dosar, aceștia trebuie să obțină adeverințele de la fostele locuri de muncă.

Conform lui Daniel Baciu, aceste modificări se aplică atât pensionarilor aflați în plată, cât și viitorilor pensionari.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *