Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Omul care contestă supremația lui Viktor Orban în Ungaria – Cine este Peter Magyar

Omul care contestă supremația lui Viktor Orban în Ungaria – Cine este Peter Magyar

Peter Magyar, un nou-venit în politică, care dă deja bătăi de cap guvernului de la Budapesta, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că experiența sa ca fost membru al guvernului lui Viktor Orban îl poate ajuta să reușească acolo unde alte figuri din opoziție au eșuat. El invocă creșterea sa ‘nebună’ în sondaje și ‘viziunea’ pe care o are ca semne că schimbarea este posibilă, notează news.ro.

La 14 ani după ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, a revenit la putere și a pus țara pe o cale iliberală, unii maghiari și-au pierdut speranța că influența sa asupra puterii ar putea fi erodată. Însă Péter Magyar, fost membru al celui mai select cerc al partidului de guvernământ Fidesz, își asumă acum misiunea de a-și convinge concetățenii că guvernarea lui Orban ar trebui – și poate – să fie învinsă.

‘În urmă cu două luni, nimeni nu mă cunoștea în Ungaria’, a declarat Magyar în interviul pentru The Guardian. ‘Astăzi, am avut cel mai mare miting politic’, continuă el. Era ora 21:00, sâmbătă seara, iar Magyar stătea la o cafenea din apropierea Parlamentului Ungariei cu un pahar de Coca-Cola, la sfârșitul unei zile maraton care, speră el, ar putea marca un punct de cotitură pentru Ungaria – notează The Guardian.

Cu câteva ore mai devreme, el a condus o demonstrație la care au participat zeci de mii de persoane în fața clădirii Parlamentului. Manifestanții au cântat împreună și s-au ținut de mână, în timp ce Magyar îi îndemna să lase deoparte diferențele ideologice și să se unească pentru a crea un viitor diferit pentru țară. Dar chiar și după ce mulțimea vastă s-a îndreptat spre casă, unii au rămas în urmă, așteptând cu entuziasm un selfie cu Magyar, care a devenit un nume cunoscut în ultimele săptămâni.

Cine este Peter Magyar

În vârstă de 43 de ani, acesta a atras atenția la nivel național după ce a rupt în mod deschis relația sa cu guvernul, s-a adresat procurorilor cu acuzații de corupție și a făcut publică o înregistrare în care Judit Varga, fosta sa soție, care a fost ministrul justiției, discută despre ceea ce Magyar a descris ca fiind corupție la nivelul cel mai înalt al guvernului.

El s-a diferențiat de partidele de opoziție din Ungaria, care se luptă pentru a critica nu doar pe Orbán, ci și pe unii dintre adversarii guvernului, și le-a cerut maghiarilor conservatori, de stânga și liberali, să se alăture mișcării sale.

‘Scopul, desigur, este de a avea un partid, pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie’, a declarat Magyar, estimând sprijinul său la 15% până la 21%. ‘Este o nebunie’, recunoaște el. ‘Voi fi în fruntea listei’, a anunțat Magyar, dar a precizat: ‘Intenția mea nu este de a merge la Bruxelles, pentru că trebuie să construiesc partidul în Ungaria’.

Întrebat ce îl deosebește de alte figuri politice din opoziția maghiară care au încercat și nu au reușit să se adreseze unui segment larg de alegători, Magyar – care s-a bazat foarte mult pe rețelele sociale pentru a-și construi noul brand politic – a subliniat experiența sa în cadrul sistemului Orbán.

Reacția lui Viktor Orban

Oficialii guvernamentali au încercat să minimalizeze importanța lui Magyar și au negat în mod repetat acuzațiile de corupție.

Dar noua mișcare de opoziție a zguduit vizibil partidul de guvernământ, iar presa controlată de guvern a publicat zeci de articole care îl atacă proiectul și caracterul în fiecare zi. Contraatacul s-a axat în parte pe afirmațiile recente ale lui Judit Varga potrivit cărora fostul său soț a maltratat-o în timpul căsătoriei. Magyar, care are trei copii cu Varga, a negat acuzațiile, spunând că acestea fac parte dintr-o ‘campanie de propagandă’.

Cu toate acestea, unii politicieni și susținători ai opoziției și-au exprimat scepticismul față de Magyar și strategia sa, precum și temerile că acesta ar putea dilua votul opoziției, deja divizat.

Se vrea un Emmanuel Macron

Vorbind despre eforturile sale de a răsturna peisajul politic tradițional, el a dat exemplul lui Emmanuel Macron, președintele francez, care a părăsit Partidul Socialist și a creat o mișcare centristă.

‘Acesta este scopul meu, să fiu în centru’, spune Magyar, adăugând că are lucruri în comun atât cu Orbán, cât și cu opoziția.

Mesajul lui Magyar s-a concentrat foarte mult pe probleme interne, în special pe combaterea corupției și pe îmbunătățirea calității vieții maghiarilor.

În interviul pentru The Guardian, el a criticat Bruxelles-ul, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea unei relații constructive cu UE. ‘Pot să vă spun că sunt un pic mai aproape de poziția Fidesz decât de cea a opoziției, dar ceea ce este sigur este că suntem membri ai clubului și ar trebui să ne comportăm ca un membru al clubului’, a declarat el.

Politica UE față de Orbán a ajutat partidul de guvernământ, susține Magyar. ‘Nu sunt un mare fan al acestui superstat federal european, așa că eu cred în state membre puternice și într-o UE puternică’, a explicat el.

Dar Magyar a mai spus că va pune capăt conflictelor cu blocul comunitar privind statul de drept din Ungaria. ‘Putem avea dezbateri, dar ar trebui să fii constructiv’, a spus el.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *