Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Sport > Pământul va avea o a doua Lună: Explicații de la oamenii de știință despre mini-Luna din centura de asteroizi Arjuna

Pământul va avea o a doua Lună: Explicații de la oamenii de știință despre mini-Luna din centura de asteroizi Arjuna

Oamenii de știință de la NASA au anunțat că Pământul va avea parte de o a doua Lună în perioada 29 septembrie – 25 noiembrie, atunci când asteroidul PT5 va fi prins de atracția gravitațională a planetei noastre. Această mini-Lună, cu o lățime de doar 11 metri, nu va fi vizibilă cu ochiul liber.

Conform informațiilor de la Space.com, evenimentele de acest gen sunt rare. Mini-Luna care ne va vizita face parte din centura de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi cu orbite asemănătoare cu cea a Pământului, la o distanță medie față de Soare de aproximativ 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri).

Carlos de la Fuente Marcos, expert în mini-Luna și profesor la Universidad Complutense de Madrid, a explicat că obiectele din centura de asteroizi Arjuna sunt similare cu asteroizii și cometele apropiate de Pământ. Asteroidul 2024 PT5, descoperit de ATLAS Africa de Sud, are un diametru de aproximativ 11 metri și se apropie lent de sistemul Pământ-Lună.

Între 29 septembrie și 25 noiembrie 2024, mini-Luna va trece în afara sferei Dealului Pământului, la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de planetă. Cu o viteză relativ scăzută, nu există riscul de coliziune cu Terra, fiind capturată temporar de gravitația Pământului.

Recent, la 18 august 2024, CNEOS a eliminat asteroidul 2024 PT5 din tabelul de riscuri al NASA, confirmând că nu există pericol de impact cu Pământul. Pentru a deveni o mini-Lună, un corp ceresc trebuie să se apropie de Pământ la o distanță de aproximativ 2,8 milioane de mile și să încetinească la 2.200 mph. Acest proces permite obiectului să fie temporar legat de Pământ, fenomen observat anterior doar în câteva cazuri.

Evenimentul reprezintă o oportunitate rară de studiu pentru oamenii de știință, oferind informații valoroase despre interacțiunile dintre Pământ și obiectele spațiale din apropiere.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *