Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Pericolul expunerii excesive la soare: A crescut numărul cancerelor de piele în stadiu avansat

Pericolul expunerii excesive la soare: A crescut numărul cancerelor de piele în stadiu avansat

Expunerea excesivă la soare și pandemia au condus la o creștere a numărului de cancere de piele diagnosticate în stadiu avansat, conform declarațiilor dermatologului Mihaela Leventer. Aceasta a atras atenția asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an.

Modificările climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia au fost factori cheie în creșterea diagnosticelor de cancer de piele în stadiu avansat, conform explicatiilor oferite de dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Dr. Leventer a subliniat că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut semnificativ în ultimul an, iar această tendință este asociată direct cu impactul pandemiei asupra accesului la serviciile medicale și cu schimbările climatice care au intensificat expunerea la radiațiile solare.

În 2023, au fost diagnosticate peste 2000 de tumori maligne de piele în clinică. Incidența este considerată ridicată, în special din cauza perioadei post-pandemie, când mulți oameni au amânat vizitele medicale și investigațiile de rutină, generând întârzieri în diagnosticare și tratament. Acest lucru a condus la o creștere a diagnosticelor complexe și dificile. În plus, expunerea crescută la soare, lipsa protecției adecvate și schimbările climatice au contribuit la această situație, cu o agresiune solară mai puternică și efecte vizibile asupra pielii.

Dr. Mihaela Leventer a explicat că agresiunea solară recentă se suprapune cu factori genetici care predispun pacienții la cancerul de piele, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestuia.

Cancerele de piele sunt printre cele mai răspândite tipuri de cancer la nivel global, cu peste 1,5 milioane de cazuri noi în 2020.

Avertismentul OMS: Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040.

Dr. Leventer îndeamnă la o educație riguroasă privind protecția solară și la includerea controlului sănătății pielii în lista anuală de controale medicale. Este esențial ca oamenii să acorde aceeași importanță examinărilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni și depista precoce afecțiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele.

Specialistul subliniază importanța autoexaminării lunare a pielii și atenția acordată leziunilor care prezintă schimbări de culoare, care nu se vindecă, care dezvoltă o cojiță reapărută sau care sângerează. De asemenea, este crucial să fim vigilenți în privința leziunilor nodulare, chiar și în absența culorii, mai ales dacă au apărut recent și cresc rapid. Pentru a nu trece cu vederea nicio detaliu, putem folosi „regula ABCDE” în timpul autoexaminării, un ghid simplu și eficient care ajută la identificarea leziunilor suspecte prin analizarea asimetriei, marginilor neregulate, culorii neuniforme, dimensiunii (mai mari de 6 mm) și evoluției în timp.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *