Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Péter Szijjártó anunță o apropiere de Ucraina: Am făcut noi paşi în direcţia consolidării încrederii reciproce

Péter Szijjártó anunță o apropiere de Ucraina: Am făcut noi paşi în direcţia consolidării încrederii reciproce

În ultimele săptămâni am făcut noi pași pentru a putea vorbi din nou despre încredere reciprocă în relația dintre Ungaria și Ucraina, a anunțat miercuri, de la Bruxelles, ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, pe pagina sa de Facebook.

Péter Szijjártó a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, în capitala Belgiei, unde a purtat, totodată, discuții bilaterale şi cu omologii săi ucraineni și canadieni.

Péter Szijjártó a subliniat în postarea sa publicată în urma întâlnirii cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba: s-au înregistrat progrese în relațiile ungaro-ucrainene, cum ar fi în domeniul modificării acordului privind traficul de frontieră, care va contribui la eliminarea situațiilor inadecvate la granița celor două țări.

Reuniunea grupului de lucru ungaro-ucrainean pentru educație

“Așteptăm cu speranţă reuniunea de mâine a grupului de lucru ungaro-ucrainean pentru educație, deoarece cea mai importantă sarcină acum este restabilirea drepturilor comunității maghiare din Transcarpatia la educație și la utilizarea limbii materne”, a subliniat Péter Szijjártó.

Ca urmare a dezvoltării infrastructurii derulate cu sprijinul Guvernului la granița ungaro-ucraineană, la Fényeslitke, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, pot fi transbordate anual un milion de containere și trei milioane de tone de grâu și ulei de gătit, ceea ce poate fi de mare ajutor în menținerea comerțului european al Ucrainei.

Într-o altă postare pe Facebook de miercuri, Péter Szijjártó a relatat și despre întâlnirea sa cu ministrul de externe canadian.

“Melanie Joly este acum al șaptelea ministru canadian de externe alături de care slujesc, iar acum ne-am propus să revigorăm cooperarea dintre Ungaria și Canada, ceea ce este bine susținut de faptul că anul acesta Ungaria va deține președinția la UE, iar anul viitor Canada va deține funcția de președinte al G7”, a scris șeful diplomației ungare.

“Cooperarea noastră în domeniul apărării este un pilon important al securității Ungariei, deoarece piloții de vânătoare ungari au beneficiat și de pregătire canadiană în ultimii ani, iar sistemul radar de apărare aeriană ungar este parțial achiziționat din surse canadiene”, a subliniat Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó a subliniat: “ambele țări aparțin taberei nucleare”, energia nucleară deține o pondere de peste 10% în ambele țări, și au convenit să exploateze potențialul cooperării în cercetare și dezvoltare.

“Este o veste bună că exporturile ungare în Canada au stabilit un record uriaș, depășind 450 de milioane de dolari, care se datorează în principal exportului de produse alimentare”, a conchis ministrul ungar.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *