Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Sport > Philipp Lahm, editorial în The Guardian: ‘România a capturat magia Euro 2024, acum trebuie să îi urmăm exemplul’

Philipp Lahm, editorial în The Guardian: ‘România a capturat magia Euro 2024, acum trebuie să îi urmăm exemplul’

Fostul fotbalist german Philipp Lahm, directorul de turneu pentru Euro 2024, semnează un editorial în publicația britanică The Guardian, cu titlul „România a capturat magia Euro 2024: acum trebuie să îi urmăm exemplul”.

Vă prezentăm în continuare editorialul integral:

Oaspeți de excepție

Nu puteai să-ți dorești oaspeți mai buni decât românii. Mai întâi și-au aranjat vestiarul, apoi au lăsat o scrisoare în el: “Plecăm din Germania cu sentimentul că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. Suntem foarte fericiți că Germania a fost scena. Fiecare meci, fiecare emoție, fiecare experiență ne-a unit și ne-a făcut să simțim magia fotbalului. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european.”

Revizuirea Euro 2024

Uefa Euro 2024 se va termina în curând, așa că este timpul pentru o revizuire. Nu aș putea fi mai vehement de acord cu concluzia românilor. Înainte să plece acasă, s-au gândit de ce au fost aici. Exact pentru asta am fost noi aici: să ne adunăm, să sărbătorim, să ne deconectăm, să dăm totul, să fim acolo. Nimic mai mult și nimic mai puțin.

Valoarea evenimentelor sportive majore

Evenimentele sportive majore au o valoare, iar acest lucru a devenit clar în ultimele patru săptămâni. Comparațiile cu Sommermärchen (basmul de vară) din 2006 sunt înșelătoare. Situația politică s-a schimbat. Trăim în vremuri de criză globală. În 2006 nu exista iPhone. Acest dispozitiv face din fiecare dintre posesorii săi un emițător și un receptor; ciclul informațional a devenit mult mai scurt.

2,7 milioane de bilete s-au vândut, sute de mii de fani au călătorit în Germania și un total de șase miliarde de oameni vor fi urmărit meciuri.

Impactul social al fotbalului

Fotbalul rămâne un creuzet, așa cum o arată imaginile de pe stadioane și din fan zone. Societatea discută inevitabil toate problemele sale în această bulă uriașă. Fotbalul ajunge direct la oameni în trei moduri.

  • Evenimentele sportive
  • Familiarizarea cu regulile
  • Reflectarea dezbaterilor sociale

Concluzie

Este întotdeauna important să ne stabilim aceste obiective, atât la scară mică, cât și la scară mare. Jocurile Olimpice de la Paris sunt următoarea oportunitate. Fiecare turneu de fotbal pentru copii în clubul din sat are acum și un nou scop.

Acum că mandatul meu se apropie de sfârșit, după șase ani intensivi și patru săptămâni foarte intense, multe lucruri mi-au devenit mai clare. Pentru a ne adapta la vremurile în schimbare, avem nevoie de oameni credibili care să se angajeze față de instituții influente. Cele două trebuie să se unească.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *