Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Planul de actiune al Rusiei si Arabiei Saudite incepe sa dea roade: preturile petrolului au atins nivelul maxim

Planul de actiune al Rusiei si Arabiei Saudite incepe sa dea roade: preturile petrolului au atins nivelul maxim

O reuniune ministerială a OPEC+ a menținut neschimbată, joi, politica privind producția de petrol și a presat unele țări să sporească respectarea reducerilor de producție, o decizie care a dus prețurile internaționale ale țițeiului la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, la aproape 90 de dolari pe baril.

Un comitet ministerial (JMMC) al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC+, s-a reunit online, miercuri, pentru a evalua piața și implementarea de către membri a reducerilor de producție.

Prețurile petrolului au crescut în acest an, datorită livrărilor mai reduse, atacurilor asupra infrastructurii energetice rusești și războiului din Orientul Mijlociu.

Țițeiul Brent a fost tranzacționat miercuri în creștere cu 0,5%, la aproape de 90 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii octombrie 2023, după încheierea întâlnirii.

Prețul petrolului U.S. West Texas Intermediate a avansat cu 28 de cenți, sau cu 0.3%, la 85,43 dolari pe baril.

Ambele contracte au crescut cu peste un dolar în timpul sesiunii de tranzacționare, dar s-au retras după ce Administrația pentru informații în energie din SUA a raportat că stocurile de petrol au crescut cu 3,2 milioane de barili.

“OPEC+ a decis să mențină reducerile de aprovizionare cu petrol în prima jumătate a anului, menținând piețele globale strânse și susținând prețurile mai mari”, a declarat Ole Hansen de la Saxo Bank.

Membrii OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, au convenit luna trecută să prelungească reducerile voluntare de producție de 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii iunie, pentru a sprijini piața.

Într-o declarație care a urmat reuniunii de miercuri, OPEC+ a remarcat “conformitatea ridicată” a membrilor cu angajamentul de reducere a producției de petrol, deși a spus că unele țări au promis să-și îmbunătățească aderarea și să raporteze cu privire la progrese.

Comitetul a salutat angajamentele din Irak și Kazahstan de a atinge conformitatea deplină, precum și de a compensa supraproducția, precum și anunțul Rusiei că reducerile sale în al doilea trimestru se vor baza pe producție, nu pe exporturi, se arată în comunicat.

“Țările participante cu volume remarcabile de supraproducție pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2024 își vor prezenta planurile detaliate de compensare la Secretariatul OPEC până la 30 aprilie 2024”, se arată în comunicat.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că Rusia respectă pe deplin angajamentele sale de a reduce livrările de petrol ca parte a acordului OPEC+.

Datele S&P Commodity Insights, cunoscută sub numele de Platts, au arătat că grupul a supraprodus cu un volum netă de 275.000 bpd în ianuarie și cu 175.000 bpd în februarie.

Platts este una dintre sursele secundare folosite de OPEC+ pentru a evalua producția membrilor săi.

Gabon, Irak și Kazahstan au fost principalii membri care au produs peste cotele lor pentru cele două luni, se arată în sondaj.

Irakul a promis luna trecută că va reduce exporturile pentru a compensa pomparea peste obiectivul său de la OPEC, angajament care ar reduce livrările cu 130.000 bpd din februarie.

Când restricțiile voluntare expiră la sfârșitul lunii iunie, reducerile totale ale OPEC+ vor scădea la 3,66 milioane bpd, așa cum s-a convenit în etapele anterioare, începând din 2022.

JMMC reunește țările OPEC+ de top, inclusiv Arabia Saudită, Rusia și Emiratele Arabe Unite.

Comitetul și-a programat următoarea întâlnire pentru 1 iunie, în aceeași zi cu următoarea reuniune completă a OPEC+ pentru a decide politica referitoare la producție.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *