Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Povestea tinerilor care doresc să reabiliteze celebra stațiune de la Băile Govora

Povestea tinerilor care doresc să reabiliteze celebra stațiune de la Băile Govora

Patrimoniul balnear este din nou în centrul atenţiei săptămâna aceasta, în cadrul Zilelor Arhitecturii Balneare de la Băile Govora, un eveniment organizat de câţiva tineri arhitecţi care şi-au propus ca prin artă şi implicare civică să salveze clădirile şi spaţiile publice istorice din staţiunea vâlceană.

Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an, cea de-a cincea, va fi evidenţiată în mod special promenada cu toate construcţiile mai vechi sau mai noi care se află în zona centrală a localităţii.

“Întregul concept al Zilelor Arhitecturii din acest an se numeşte “În jurul apei”, pentru că de acolo am şi plecat, adică reactivarea promenadei din Govora, care este reprezentată de râul Hinţa şi vecinătăţile acestuia. Practic, vom renova şi remodela zona izvorului Ferdinand şi a izvorului comunist de la intrarea în această zonă, ca apoi, în anii următori, să încercăm să îmbinăm partea de peisagistică şi partea de arhitectură, adică renaturalizarea râului împreună cu tot ceea ce înseamnă detalii de tip balustradă, reactivarea halelor centrale şi aşa mai departe. Deci, un amalgam de lucruri prin care vom reactiva zona centrală”, a precizat arhitectul Radu Tîrcă, unul dintre fondatorii asociaţiei Studiogovora, organizatorul acestui eveniment.

Astfel, localnicii şi turiştii care vor ajunge zilele acestea la Băile Govora vor avea parte de o adevărată cură de arhitectură balneară, plecând de la tururi ghidate prin clădirile istorice din zona centrală, concerte de muzică în aer liber, concursuri de amenajare a grădinilor şi până la proiecţii video şi de lumină pe construcţiile vechi, unele aflate acum într-o stare avansată de degradare şi asupra cărora tinerii arhitecţi vor să atragă atenţia pentru a le putea recupera.

În aceste zile sunt, de asemenea, organizate ateliere de creaţie atât pentru copii, cât şi pentru cei mai mari care vor să dea o mână de ajutor la reabilitarea unor mici zone publice, cum ar fi amenajările pentru izvoarele din staţiune, aflate zilele acestea în plin proces de restaurare.

“În fiecare zi, avem un atelier nu chiar de restaurare, ci mai de grabă de readucere în spaţiul public a unor construcţii. Aici este un izvor din anii ’80, care nu mai este funcţional, dar care face parte din spaţiul urban al Băilor Govora şi noi ne-am gândit că un loc în plus pe promenada balneară, unde să stai la umbră şi să te odihneşti, nu strică turiştilor şi comunităţii. Aşa că ne-am apucat să facem curat, să curăţăm băncuţele şi în speranţa că lumea o să vorbească cu noi, o să ne întrebe ce facem şi să pornim o conversaţie despre munca noastră aici şi despre restul ideilor pe care vrem să le promovăm despre staţiune”, a spus Catinca Mănăilă, membră a echipei Studiogovora, în timp ce curăţa mozaicul din faţa izvorului II sau comunist, cum i se mai spune.

De altfel, perioada comunistă este şi una dintre temele acestei ediţii a Zilelor Arhitecturii Balneare, organizatorii aducând în centrul dezbaterilor ce vor avea loc în aceste zile grafica urbană din anii 1950-1980, în cadrul unei expoziţii cu firme comerciale din acea perioadă, realizată cu ajutorul Asociaţiei Baza din Bucureşti şi care s-a deschis încă de luni la “Cooperativa Sârguinţa”, o clădire ridicată chiar în acei ani de după naţionalizare şi pe care Studiogovora intenţionează să o restaureze.

“De obicei, de aceste semne se scapă când sunt renovări ale clădirilor, fiind asociate cu o perioadă mai sumbră a istoriei noastre. Şi Govora mai are astfel de semne sau piese de simbolistică la anumite hoteluri sau locuri din oraş. Întrebarea expoziţiei este dacă ele sunt o valoare sau nu. Expoziţia se numeşte Kult or Kitsch, adică e o chestie culturală sau o chestie de prost gust, pe care trebuie să o păstrăm sau să nu o păstrăm”, a adăugat arhitecta Ştefania Tîrcă, cofondatoare a Studiogovora.

În cei cinci ani de la demararea acestui proiect de salvgardare a ceea ce are mai reprezentativ staţiunea balneară Băile Govora, tinerii arhitecţi au reuşit să salveze o clădire construită la începutul secolului trecut, Vila Ivanovici, să renoveze unul dintre cele mai cunoscute locuri de relaxare din oraş, Foişorul Interbelic, şi să demareze câteva proiecte de reabilitare a unor construcţii vechi din oraş aflate în paragină. Din punctul lor de vedere însă, cele mai importante realizări ale lor din această perioadă sunt elaborarea unui Ghid de bune practici în arhitectura balneară şi înfiinţarea în acest an a unei comisii de urbanism în cadrul Primăriei Govora, iniţiativă prin care speră să mai oprească din avântul celor care vor să construiască în oraş fără a ţine cont de ceea ce are cel mai de preţ staţiunea Băile Govora – arhitectura balneară şi de vilegiatură.

“Noi suntem foarte optimişti şi fericiţi că am reuşit, în primul rând, să reactivăm ideea de arhitectură balneară, care dispăruse din tot peisajul cotidian şi din percepţia tuturor, aproape. Am reuşit să lucrăm şi noi pentru începerea declanşării procesului acesta de renovare a clădirilor, pentru că din ce în ce mai multă lume este interesată de Băile Govora, sunt cumpărători pentru clădirile acestea istorice care nu au de gând să le demoleze şi, ceea ce e cel mai important, am început dezbaterea aceasta încercând să le explicăm tuturor că noi, cei de aici, de la Studiogovora, ne dorim să conlucrăm cu toată lumea pentru ca vechile clădiri să nu dispară. Este un lucru foarte important, pentru că ele fac parte din arhitectura balneară, care există peste tot în Govora”, a mai spus tânăra arhitectă.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *