Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Praful saharian revine în forță în Europa: zonele afectate și avertismentul specialiștilor

Praful saharian revine în forță în Europa: zonele afectate și avertismentul specialiștilor

Enervantul praf saharian revine în forță în Europa: zonele afectate. Un nor de praf din Sahara „excepțional de dens” ajunge în Europa, avertizează Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene. Norul va reduce vizibilitatea și va acoperi cu praf zonele exterioare, conform specialiștilor.

Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni, fiind primul catalogat drept „excepțional de dens”, conform Sky News. În unele zone se vor depăși limitele maxime privind calitatea aerului.

Zonele afectate

Norul format în Sahara a intrat în Europa prin Spania și va ajunge în Franța, Germania și sud-estul Marii Britanii. Marți, norul va părăsi continentul trecând peste Suedia, Finlanda, Marea Baltică și nord-vestul Rusiei.

Specialiștii explică că vremea caldă a favorizat formarea și călătoria norului de praf african. Deși nu este neobișnuit ca praful din Sahara să ajungă în Europa, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade, schimbările climatice fiind explicația, conform experților. Cei doi nori de praf precedenți au traversat Europa peste Marea Mediterană și sudul Europei.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *