Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Premieră! România se clasează în topul țărilor atrăgătoare de investiții străine, fiind condusă de SUA

Premieră! România se clasează în topul țărilor atrăgătoare de investiții străine, fiind condusă de SUA

Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei de consultanţă în management Kearney, a inclus pentru prima dată România în clasamentul anual al piețelor în curs de dezvoltare din punct de vedere al perspectivelor legate de investiții străine directe, situându-se pe locul 17 din 25 de state analizate.

Raportul analizează nivelul de încredere în viitoarele fluxuri de investiții străine directe pe o perioadă de trei ani și reflectă optimismul investitorilor față de economia globală. Un impresionant procent de 88% dintre respondenți din întreaga lume au declarat că intenționează să-și mărească investițiile străine directe în următorii trei ani, în creștere cu 6 puncte procentuale față de anul precedent. De asemenea, 89% dintre aceștia au menționat că investițiile străine directe vor juca un rol mai important în profitabilitatea și competitivitatea companiilor lor în perioada următoare.

Statele Unite ale Americii ocupă prima poziție în clasamentul mondial pentru al 12-lea an consecutiv. Regatul Unit a urcat pe locul 4, Germania a coborât pe locul 5, iar Franța a rămas pe locul 6.

În cadrul piețelor în curs de dezvoltare, șapte țări, printre care România, au intrat pentru prima dată în acest index. Deși nu se regăsește în primele 25 de destinații pentru investiții străine directe la nivel global, România se clasează ca a zecea economie din Uniunea Europeană după PIB-ul nominal.

Investițiile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021 la 11,3 miliarde de dolari în 2022. Domeniile de interes pentru investiții străine directe includ IT, industria auto, telecomunicații, energie, servicii, producție, bunuri de consum, sectorul bancar și asigurări.

Conform Kearney, instabilitatea legislativă și corupția afectează încrederea investitorilor, însă forța de muncă calificată, resursele naturale și eforturile de simplificare a procedurilor administrative stimulează investițiile străine.

La nivel global, investitorii sunt precauți în ceea ce privește creșterea riscurilor în mediul operațional global, inclusiv turbulențele geopolitice accentuate în diverse regiuni ale lumii. 85% dintre aceștia consideră că tensiunile geopolitice vor influența deciziile de investiții, iar unii se orientează către nearshore și/sau friendshore. Investitorii prevăd că un mediu de reglementare mai restrictiv atât în piețele dezvoltate, cât și în cele emergente, ar putea reprezenta riscuri în 2024.

Indexul din acest an analizează impactul inteligenței artificiale (AI) și al tehnologiei asupra operațiunilor investitorilor. 72% dintre aceștia folosesc AI semnificativ sau moderat în activitățile lor de afaceri și anticipează că AI va fi utilizată pentru servicii de clienți, chatbots, automatizarea proceselor manuale și optimizarea lanțului de aprovizionare.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *