Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Propunere inedită: hrănirea urșilor, pedepsită cu ÎNCHISOAREA

Propunere inedită: hrănirea urșilor, pedepsită cu ÎNCHISOAREA

Hrănirea urșilor ar putea fi pedepsită cu închisoarea! După o tragedie recentă în care o tânără a fost ucisă de un urs, primarul comunei Chiojdu din județul Buzău, Gheorghe Neamţu, propune ca persoanele care hrănesc aceste animale să fie condamnate la închisoare pentru o perioadă minimă de 3 luni.

În urmă cu aproximativ un an, comuna Chiojdu a fost martora mai multor atacuri de urs, ceea ce a determinat autoritățile locale să ceară sprijin la nivel central.

Primarul comunei a solicitat la acea vreme ministrului Mediului să modifice legislația astfel încât urșii care pătrund în zonele locuite să fie fie împușcați, fie eutanasiați.

“În ultimii doi – trei ani, am înregistrat situații aproape similare cu acest teribil accident, a trebuit să moară un copil de 19 ani să ne trezim și să luăm măsuri. Încă din 2023 am propus domnului ministru Fechet, atunci când l-am convocat pentru o vizită de lucru la Chiojdu, câteva măsuri, printre care una dintre măsuri care este în continuare la îndemână se rezumă doar la voință politică. Să fie modificată Ordonanța 81/2021, în sensul că simpla prezență a ursului în intravilan să fie suficientă pentru a interveni prin împușcare, eutanasiere și nu relocare. Relocarea o practicăm, nu este eficientă, în trei, maxim patru zile ursul este înapoi.”

Primarul a subliniat că propunerea sa vine în contextul atacurilor repetate ale urșilor în zonele locuite, inclusiv un atac asupra unei persoane, care a scăpat cu viață. El consideră că omul trebuie să primeze în fața animalelor și că este necesară o intervenție rapidă în astfel de situații.

De asemenea, primarul propune sancționarea cu închisoarea a celor care hrănesc urșii în zonele populate, subliniind că această practică trebuie să fie considerată o infracțiune și nu o contravenție.

“Nu sunt de acord cu vânătoarea, dar intervenția rapidă da. Ca la Brașov se întâmplă și la Siriu. Oamenii hrănesc inconștienți animalele. Ca măsură ar trebui închisoare minim 3 luni, doar prin condiții drastice putem să ne educăm. Să se transforme în penal această faptă, nu contravenție, închisoare direct, să ne asumăm cu toții, că altfel ne intră în casă. Noi, oamenii, suntem parte din problemă, am creat problema o dată prin relaxările legislative și prin inconștiență, amuzament, hrănindu-i și prin lipsa de cultură.”

Concluzie

Propunerea primarului din comuna Chiojdu de a pedepsi cu închisoarea hrănirea urșilor în zonele populate vine ca răspuns la atacurile repetate ale acestor animale și la tragediile care au avut loc. Este necesară o abordare fermă pentru a proteja comunitățile și a preveni astfel de incidente în viitor.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *