Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Protestul contabililor: lupta pentru predictibilitate legislativă

Protestul contabililor: lupta pentru predictibilitate legislativă

Protestul contabililor arată cât de haotic se legiferează în domeniul fiscal. Cererile celor care au protestat nu au vizat doar e-TVA, ci și nevoia de predictibilitate legislativă. Vom vedea ce a înțeles guvernul din acest protest, susține analistul Constantin Rudnițchi într-un comentariu.

La începutul acestei săptămâni, contabilii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile. Este prima manifestație de acest gen din 1989 încoace.

Contabilii au fost mult timp priviți ca niște „șoareci de bibliotecă”, dar imaginea lor s-a schimbat. Acum sunt experți fiscali, nu doar contabili.

De-a lungul anilor, guvernele au complicat viața contabililor cu schimbări legislative bruste și lipsa de dialog cu autoritățile fiscale.

Recent, un protest a izbucnit din cauza e-TVA-ului. Guvernul a emis o ordonanță care a stârnit nemulțumirea contabililor, determinându-i să iasă în stradă.

Protestul a fost susținut de o petiție semnată de aproximativ 60.000 de persoane și a adunat în stradă peste 1.500 de contabili.

Cererile lor au vizat renunțarea la e-TVA și asigurarea predictibilității fiscale. Până acum, au obținut amânarea și ajustarea e-TVA-ului, dar rămâne de văzut dacă autoritățile își vor respecta promisiunile.

Ministrul Boloș, confruntat cu protestul contabililor, a fost mai puțin dispus la dialog decât în alte situații similare. Contabilii nu cer blocarea reformelor, ci o implementare predictibilă a acestora.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *