Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Puiu Popoviciu câștigă procesul cu Guvernul la Înalta Curte: terenurile din Băneasa rămân în proprietatea sa

Puiu Popoviciu câștigă procesul cu Guvernul la Înalta Curte: terenurile din Băneasa rămân în proprietatea sa

Statul pierde definitiv procesul cu omul de afaceri Puiu Popoviciu, care se află acum în Marea Britanie, în ceea ce privește statutul terenurilor din Băneasa ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB).

Judecătorii Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, definitiv, pe 4 aprilie, recursul Guvernului împotriva deciziei din iunie 2023 a Curții de Apel București, care anulase practic Hotărârile Executivului prin care terenurile din Băneasa erau declarate parte din domeniul public al statului.

Guvernul declarase recursul pe 23 august, după ce o judecătoare de la CAB, Ionela Tudor, a anulat două hotărâri de Guvern emise în urmă cu 25 de ani care stabileau că terenurile Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) fac parte din domeniul public al statului. Decizia nu era definitivă până la termenul de joia trecută, 4 aprilie.

Judecătoarea Ionel Tudor a stabilit că terenul de 226 de hectare pe care Puiu Popoviciu l-a obținut printr-o asociere controversată că nu aparținea statului, ci era în proprietatea USAMVB.

Soluția ÎCCJ vine la aproximativ trei luni după o nouă victorie a omului de afaceri. Curtea de Apel București a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 2012 asupra companiilor magnatului Puiu Popoviciu, potrivit unei decizii din 4 ianuarie 2024.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an.

Omul de afaceri fusese condamnat în 2017 pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. El a fost apoi dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui după ce a plecat din România, ajungând în Marea Britanie. În 26 mai 2023 a fost suspendată pedeapsa de 7 ani de închisoare primită de Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul „Băneasa”, procesul urmând a se rejudeca de la zero, Curtea de Apel București (CAB) a decis să retragă mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri.

De amintit că pe 24 iulie 2023, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a dat verdictul final în privința extrădării omului de afaceri Puiu Popoviciu, astfel că prin sentința dată acesta scapă definitiv de extrădare.

Judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *