Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Punct de cotitură în geopolitica mondială: Occidentul și Rusia ajung la un acord pentru oprirea războaielor

Punct de cotitură în geopolitica mondială: Occidentul și Rusia ajung la un acord pentru oprirea războaielor

Statele Unite și aliații lor din Occident, în conflict cu Rusia privind producția de diamante, s-au unit cu Moscova pentru a sprijini procesul Kimberley de eliminare a diamantelor „pătate de sânge” din comerț, care alimentează conflicte devastatoare în Africa.

Adoptată prin consens de cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU, rezoluția recunoaște că procesul Kimberley, care certifică exporturile de diamante brute, contribuie la prevenirea conflictelor legate de diamante și ajută Consiliul de Securitate al ONU în impunerea sancțiunilor comerciale împotriva diamantelor pătate de sânge.

Procesul Kimberley a fost instituit în 2003, după conflicte sângeroase din Angola, Sierra Leone și Liberia, unde diamantele au fost folosite pentru a finanța războaiele civile.

Ambasadorul Zimbabwe la ONU a subliniat că rezoluția reînnoiește angajamentul Adunării Generale de a asigura că diamantele nu devin o sursă de conflicte armate, ci de dezvoltare durabilă.

Uniunea Europeană a evidențiat provocările actuale ale procesului Kimberley și a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind necesitatea unei reforme a definiției diamantelor pătate de sânge pentru a ține cont de evoluția conflictelor și realitățile de pe teren.

UE va încerca să discute impactul negativ al comerțului ilegal cu diamante asupra mediului și va insista asupra unei abordări care să deconecteze diamantele de conflicte.

Emiratele Arabe Unite au subliniat importanța consolidării procesului Kimberley, propunând înființarea unui Secretariat permanent, o examinare și reformare a procesului și identificarea unor tehnologii digitale pentru consolidarea acestuia.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *