Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Răfuială între grupările jihadiste: Liderul istoric al Frontului Al-Nusra a fost asasinat de rivalii de la Statul Islamic

Răfuială între grupările jihadiste: Liderul istoric al Frontului Al-Nusra a fost asasinat de rivalii de la Statul Islamic

Unul dintre liderii jihadişti istorici ai ultimului bastion rebel din Siria, Abu Maria al-Qahtani, cofondatorul Frontului Al-Nusra, a fost ucis într-un atac sinucigaş, au anunţat vineri organizaţia sa. Gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) din care face parte, la comandă în regiunea rebelă Idleb (nord-vest), a pus asasinarea pe seama grupării jihadiste concurente Stat Islamic (SI). Al-Qahtani ‘a fost murit ca martir într-un atac laş efectuat de un membru al SI echipat cu o centură explozivă’, la Sarmada, la nord de Idlib. Două persoane care îl însoţeau pe al-Qahtani au fost grav rănite în explozie.

Al-Qahtani fusese eliberat pe 7 martie din închisoare, unde petrecuse şapte luni pentru ‘trădare’. Născut în 1976 în Irak, Al-Qahtani, pe numele său Maysar Ali Musa Abdallah al-Juburi, figurează din 2012 pe lista persoanelor sancţionate de Statele Unite pentru legăturile sale cu gruparea al-Qaeda, Frontul Al-Nusra, devenit mai târziu HTS, fiind emanaţia reţelei teroriste în Siria.

El se afla, de asemenea, pe lista de sancţiuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite din 2014, potrivit căreia ‘a părăsit Mosul (Irak) pentru a merge în Siria în 2011’ cu scopul de ‘a aduce ideologia al-Qaeda’ în această ţară. În 2012, el a devenit ‘principalul comandant religios şi militar al Frontului Al-Nusra din estul Siriei şi conducea şi o tabără de antrenament pentru reţea’, potrivit acestei surse.

Considerat membru al aripii ‘moderate’ a Frontului Al-Nusra, el a pledat ulterior ca acesta să se rupă de Al-Qaeda.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *