Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Războiul din Gaza: Armata israeliană se pregătește pentru o ofensivă la Rafah

Războiul din Gaza: Armata israeliană se pregătește pentru o ofensivă la Rafah

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunțat duminica aceasta că armata pregătește o operațiune militară asupra orașului Rafah, unde sunt înghesuiți circa 1,5 milioane de palestinieni. Acest anunț a fost făcut la câteva ore după retragerea trupelor israeliene din orașul Khan Younes, epicentrul bătăliei dintre soldați și luptătorii Hamas.

“Forțele noastre se pregătesc să-și continue misiunile în zona Rafah”, a declarat Yoav Gallant. Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat hotărârea de a lichida Hamas în toată Fâșia Gaza, inclusiv la Rafah.

Aproape 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiați de război, sunt masați în orașul Rafah, prezentat de Netanyahu drept ultimul bastion al Hamas. Statele Unite și-au exprimat dezaprobarea față de o astfel de operațiune, considerată prea costisitoare în vieți umane.

În fața dezastrului umanitar din Fâșia Gaza, Statele Unite au ridicat tonul, evocând posibilitatea condiționării ajutorului acordat Israelului de măsuri “tangibile” în dosarul umanitar.

Războiul a fost declanșat pe 7 octombrie, când comandourile Hamas au lansat un atac în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili. Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 sunt în continuare reținute în Fâșia Gaza. Israelul a promis să distrugă Hamas și a lansat bombardamente intense asupra teritoriului palestinian.

De partea palestiniană, războiul a costat viețile a 33.175 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili, dintre care 38 în ultimele 24 de ore, potrivit Hamas.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *