Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Relațiile SUA-China: Discuții între militari de rang înalt în Hawai

Relațiile SUA-China: Discuții între militari de rang înalt în Hawai

Oficiali militari americani s-au întâlnit cu omologii lor chinezi la începutul acestei săptămâni în Hawaii, concentrându-se pe cooperarea în domeniul securității, au informat vineri oficiali americani, conform Reuters.

Președintele american Joe Biden a abordat tensiunile din Marea Chinei de Sud într-o convorbire telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, marți.

În urma întâlnirii din noiembrie, cei doi lideri au convenit să reia dialogul militar direct.

Armata americană a comunicat că oficialii celor două țări au discutat despre evenimentele recente legate de securitate și au abordat aspecte legate de siguranța și profesionalismul operațiunilor maritime și aeriene.

Ministerul chinez al Apărării a menționat că schimburile de opinii dintre cele două părți au fost constructive și sincere în ceea ce privește securitatea maritimă și aeriană dintre China și SUA.

China a exprimat ferm opoziția față de orice acțiune care ar putea periclita suveranitatea și securitatea sa sub pretextul libertății de navigație și survolare, a subliniat ministerul chinez.

Discuțiile au avut loc în cadrul grupului de lucru pentru acordul consultativ maritim militar (MMCA) pe 3 și 4 aprilie la Honolulu, marcând prima întâlnire de acest tip din 2021.

Înainte de summit-ul din noiembrie dintre Biden și Xi, relațiile dintre cele două superputeri se deterioraseră, cu tensiuni crescute pe teme precum Taiwan și activitatea militară chineză în Marea Chinei de Sud.

În octombrie, armata americană a raportat că avioane militare chineze au efectuat manevre periculoase în apropierea aeronavelor americane de aproape 200 de ori în 2021.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *