Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Republica Moldova implicată în reconstrucția Ucrainei: necesitatea integrării în planul de dezvoltare

Republica Moldova implicată în reconstrucția Ucrainei: necesitatea integrării în planul de dezvoltare

Republica Moldova implicată în reconstrucția Ucrainei: necesitatea integrării în planul de dezvoltare

Reprezentanții societății civile subliniază importanța ca Republica Moldova să fie integrată în planul de reconstrucție a Ucrainei și să participe la discuțiile referitoare la reabilitarea țării vecine, afectată de război. Tranzitul mărfurilor din Uniunea Europeană către Ucraina este considerat crucial, necesitând investiții semnificative în infrastructura terestră și feroviară. Directorul-adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) subliniază necesitatea ca Republica Moldova să primească fonduri occidentale pentru dezvoltarea infrastructurii sale, facilitând astfel tranzitul mărfurilor esențiale pentru reconstrucția Ucrainei.

Cu referire la conexiunile cu Ucraina, se subliniază importanța îmbunătățirii rutelor feroviare și terestre. De asemenea, se evidențiază necesitatea unui drum național care să asigure legătura între Iași și Odessa, precum și o autostradă pentru un trafic eficient între Iași – Chișinău – Odessa, facilitând astfel tranzitul prin Republica Moldova.

„Republica Moldova trebuie să fie integrată în planul de reconstrucție a Ucrainei și să beneficieze, la rândul ei, de fonduri pentru a reuși să faciliteze conexiunile cu Ucraina, în special, pe dimensiunea transporturilor, pe dimensiunea energetică, a serviciilor.”

Președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean s-au întâlnit cu reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția economiei Ucrainei, Penny Pritzker, subliniind importanța Republicii Moldova în procesul de reabilitare a Ucrainei.

Concluzie

Republica Moldova joacă un rol crucial în reconstrucția Ucrainei, fiind necesară integrarea sa în planul de dezvoltare și obținerea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii, facilitând astfel tranzitul mărfurilor esențiale pentru reconstrucția țării vecine.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *