Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > România achiziționează sistemul de artilerie ‘Tunetul’ într-un contract de un miliard de dolari

România achiziționează sistemul de artilerie ‘Tunetul’ într-un contract de un miliard de dolari

Compania Hanwha Aerospace din Coreea de Sud a semnat un contract cu Ministerul Apărării Naționale din România pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10, într-o tranzacție evaluată la aproximativ un miliard de dolari, conform Agerpres.

România devine a zecea țară care utilizează obuziere K9 de calibru 155 mm/52, fiind printre primele șase țări membre NATO care operează acest tip de echipament, alături de Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. De asemenea, România va fi al treilea operator global al vehiculelor de realimentare K10, care optimizează eficiența forțelor de artilerie prin capacitatea de reaprovizionare automatizată.

‘Acest contract nu se limitează doar la vehicule de artilerie, ci include și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând abilitatea Hanwha Aerospace de a oferi soluții complete de apărare bazate pe expertiza tehnologică și capacitatea de producție de top’, a declarat Jaeil Son, președintele Hanwha Aerospace.

Primele livrări sunt programate pentru începutul anului 2027, iar majoritatea vehiculelor vor fi fabricate local în România, implicând furnizori locali extinși.

Hanwha Aerospace se angajează să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin programe de localizare industrială, precum producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă și transferul de tehnologie.

Propuneri pentru modernizarea Mașinii de Luptă a Infanteriei

În eforturile de consolidare a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace a sugerat includerea Mașinii de Luptă a Infanteriei Redback în programul de modernizare al României. Redback dispune de tehnologii inovatoare, precum șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de cască transparent, oferind un sistem de foc avansat.

Sistemul de artilerie K9 SPH, supranumit ‘Tunetul’, este cunoscut pentru precizia și eficacitatea sa la distanțe de peste 40 de kilometri. Pe de altă parte, vehiculul de reaprovizionare K10 asigură transportul și încărcarea rapidă a muniției pentru susținerea operațiunilor de artilerie în condiții de luptă intense.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *