Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > România ar putea mobiliza militari pentru a proteja cetățenii din străinătate

România ar putea mobiliza militari pentru a proteja cetățenii din străinătate

S-ar putea ca, în curând, România să mobilizeze militari pentru a-i apăra pe românii din afara țării, potrivit unui proiect care, dacă va fi aprobat, ar modifica actuala lege vizând apărarea națională.

Amendamentul propus, care vizează totodată și niște eventuale pericole, a fost pus în dezbatere publică și ar putea duce la schimbări atunci când documentul va ajunge în parlament.

Dacă va fi aprobat, noile prevederi i-ar acorda președintelui României dreptul ca, la propunerea primului ministru, să poată ordona măsurile necesare în vederea protecției cetățenilor români aflați în pericol dincolo de granițele țării, acoperind astfel un gol, având în vedere că, în prezent, România nu dispune de un mecanism prin care să poată asigura protecție militară cetățenilor din străinătate.

Amendamentul nu precizează dacă prevederile vizează și cetățenii cu dublă cetățenie, cum ar fi cetățenii români-moldoveni – un grup care s-a mărit semnificativ în urma unui program inițiat de fostul președinte român, Traian Băsescu.

Peste 1 milion de cetățeni moldoveni dețin cetățenie română, după cum a declarat, luna trecută, președinta Moldovei, Maia Sandu, ea recunoscând însă că nu dispune de date oficiale prin care să-și susțină afirmația.

Amendamentul se referă și la prevenirea altor pericole, fiind primul de acest fel în legislația românească.

Potrivit documentului, în urma propunerilor președintelui și în urma consultărilor din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, parlamentul ar putea autoriza „mobilizarea unor militari sau a altor resurse care nu țin de armată în teritoriu sau în afara României pentru prevenirea altor pericole”.

Legea propune totodată și înființarea unei noi instituții, Centrul Național de Comandă Militară (CNMC), care să coordoneze și să gestioneze toate forțele de apărare, inclusiv trupele NATO staționate pe teritoriul României.

Documentul subliniază totodată importanța integrării și cooperării între forțele armate române și cele ale NATO și din Uniunea Europeană.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *