Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > România devine o forță în Europa în domeniul energiei nucleare: planul uriaș discutat la Cotroceni

România devine o forță în Europa în domeniul energiei nucleare: planul uriaș discutat la Cotroceni

Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a fost în România și a fost primit de înalții oficiali, inclusiv de către președintele Klaus Iohannis. Pe agenda discuțiilor s-a aflat proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), noul trend în Europa privind energia nucleară, care va transforma România în cel mai important jucător din Europa de Est.

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat rolul esențial al AIEA în promovarea utilizării pașnice a energiei nucleare și a aplicațiilor acesteia. De asemenea, a evidențiat importanța organizării primului Summit al Energiei Nucleare la Bruxelles și necesitatea investițiilor în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare.

Directorul General Rafael Grossi a apreciat implicarea activă a României în consolidarea rolului AIEA în securitatea energetică, subliniind cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării sigure a energiei nucleare. De asemenea, a evidențiat progresele României în sectorul energiei nucleare, inclusiv investițiile în reactoare modulare mici, esențiale pentru autonomia energetică a țării și reducerea costurilor pentru consumatori.

În premieră în Europa, România va implementa reactoare modulare mici, devenind un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune și asigurând operarea acestei tehnologii în alte state. Acest pas vine în contextul renunțării la centralele electrice vechi pe cărbune din UE și a schimbărilor în infrastructura de producere și transport a energiei.

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt avansate, având o capacitate instalată de până la 300 MWe/reactor, fiind soluții ideale pentru înlocuirea centralelor pe cărbune. România, cu o vastă experiență în domeniul nuclear, se pregătește să dezvolte primul reactor modular mic, marcând un pas important în direcția securității energetice și a decarbonizării.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *