Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > România pierde prima autostradă finanțată din PNRR: este un proiect extrem de controversat

România pierde prima autostradă finanțată din PNRR: este un proiect extrem de controversat

Asociația Pro Infrastructura a avertizat că un lot de pe Autostrada A1, lotul Margina-Holdea, va deveni prima autostradă din România care nu va mai fi eligibilă pentru finanțare prin PNRR, deoarece nu va fi finalizată până în 2026. Proiectele din PNRR trebuie să fie finalizate cel târziu în 2026 pentru a beneficia de finanțare.

Într-o declarație recentă, Asociația a subliniat că proiectul A1 Margina-Holdea este ratat, cu proiectarea la tuneluri întârziată și lucrările care vor dura cel puțin 34 de luni. Termenul limită impus de PNRR, 2026, nu va fi respectat, iar proiectul se va întinde cel puțin până în 2027.

Contractul semnat pentru acest proiect prevede 11 luni de proiectare și 34 de luni de execuție pentru finalizarea a 4,03 kilometri din secțiunea D și 9,13 kilometri din secțiunea E, care include 2,13 kilometri de tuneluri. Cu toate acestea, proiectul trebuia să fie finalizat în 2023 conform contractului inițial.

Situația este îngrijorătoare, deoarece proiectul nu are proiect tehnic aprobat, autorizație de construire emisă sau lucrări pregătitoare pentru tuneluri. Cu 2,13 kilometri de tuneluri de forat în minim 34 de luni conform contractului, inaugurarea se va amâna până în 2027.

Asociația Pro Infrastructura a subliniat că această întârziere va avea consecințe asupra finanțării europene a proiectului, care este parte din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva. Proiectul este întins pe două exerciții financiare UE, POS-T și POIM, iar ratarea termenului din PNRR va afecta finanțarea viitoare.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *