Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Românii și bulgarii plătesc cel mai mult pentru carne în UE

Românii și bulgarii plătesc cel mai mult pentru carne în UE

În prag de sărbători, românii și bulgarii se confruntă cu prețuri record pentru carne, conform datelor statistice europene. Bulgaria și România au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri la carne în ultimul an din întreaga Uniune Europeană. În Bulgaria, prețurile au crescut cu peste 8%, iar în România cu 7,7%, depășind de două ori media europeană.

Comparativ, în Cehia prețurile au scăzut cu 5%, iar în Finlanda cu 2%. Carnea de porc a înregistrat cea mai semnificativă creștere de prețuri la nivelul UE, aproape 6%, urmată de carnea de oaie sau capră cu 4,5% și carnea de vită sau vițel cu 3%. În schimb, prețurile la carnea de pasăre au înregistrat o ușoară scădere, conform datelor Eurostat.

În luna februarie 2024, prețul la carne în UE a fost cu 3,3% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%). Carnea de porc a avut cea mai mare creștere de prețuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În același timp, prețurile la carne de pasăre au scăzut cu 1,6%.

În ceea ce privește inflația, România se află printre țările cu cea mai ridicată inflație din UE, conform datelor Eurostat. Rata anuală a inflației în UE a scăzut în luna februarie la 2,8%, iar în România a fost de 7,23% în aceeași perioadă. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%, conform datelor INS.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *