Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Rusia intervine în cazul pretinsului atac cu dronă din Transnistria / Reacția premierului Dorin Recean

Rusia intervine în cazul pretinsului atac cu dronă din Transnistria / Reacția premierului Dorin Recean

Rusia a condamnat sâmbătă un presupus atac cu dronă asupra unei instalații militare din regiunea separatistă Transnistria ca fiind o provocare și a cerut o anchetă, în timp ce premierul Republicii Moldova a acuzat chiar Moscova că ar fi în spatele acestei provocări. O dronă kamikaze a lovit o instalație aparținând forțelor militare ale autorității separatiste, la șase kilometri de granița cu Ucraina, a declarat vineri ministrul securității din regiunea prorusă.

Invazia rusă la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, a stârnit temeri că Moscova ar putea încerca să înainteze spre vest prin sudul Ucrainei, până în Transnistria, ajungând la garnizoana sa de acolo. Aceste temeri au dispărut pe măsură ce trupele Kievului au respins forțele ruse până pe malul estic al fluviului Nipru. Cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 km de estul Moldovei.

Reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova: “Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situația deja tensionată din jurul Transnistriei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat. “Ne așteptăm la o anchetă amănunțită asupra tuturor circumstanțelor a ceea ce s-a întâmplat. Avem încredere că cei care se află în spatele acestei acțiuni nesăbuite vor realiza pe deplin consecințele sale periculoase”, a afirmat reprezentanta MAE rus, potrivit Reuters.

Instituția din Transnistria care se ocupă de securitate a declarat că a fost deschis un dosar penal. Incidentul a fost al doilea de acest fel în mai puțin de o lună. În martie, autoritățile separatiste din Transnistria au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.

Republica Moldova a declarat că studiază imaginile de la ultimul incident, dar că nu are acces într-o zonă controlată de autoritățile separatiste. Chișinăul a avertizat însă că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică și de a atrage atenția asupra enclavei.

Presupusul atac cu dronă asupra unei unități militare din raionul Râbnița este o “provocare susținută de Federația Rusă”, a comentat sâmbătă prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întrebat despre incident într-o conferință de presă. Premierul a menționat că societatea moldoveană este deja “rezilientă” la provocările orchestrate. “Este o altă provocare ordinară, dar haideți să atragem atenția asupra reacției societății, care deja este rezilientă, care deja înțelege care este realitatea și că aceste provocări nu mai pot induce panică sau frică”, a declarat șeful guvernului de la Chișinău, citat de NewsMaker. Întrebat dacă incidentul este o provocare din partea Rusiei, prim-ministrul a răspuns: “Sunt provocări care sunt susținute de Federația Rusă ca să inducă această anxietate în societate”.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *