Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Rușii pregătesc ofensiva de vară: Harkovul, posibila țintă

Rușii pregătesc ofensiva de vară: Harkovul, posibila țintă

Rusia ar putea lansa o nouă contraofensivă la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, vizând probabil Harkov, conform declarațiilor lui Andriy Yermak, șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, pentru Politico pe 5 aprilie.

Rusia a intensificat recent atacurile asupra Harkovului pe fondul avertismentelor privind un potențial asalt împotriva celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, conform unor surse anonime citate de instituția de presă independentă rusă Meduza.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au catalogat potențialul atac asupra Harkovului drept o parte a unei operațiuni psihologice rusești, menționând că nu există semne că Moscova ar pregăti noi formațiuni de atac pentru o ofensivă.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a avertizat că o eventuală preluare a controlului asupra Harkovului de către Rusia ar putea fi fatală, fără a exclude totuși acest scenariu.

Yermak a subliniat că Kievul este conștient de pregătirile lui Vladimir Putin pentru un nou val de mobilizare, iar forțele ucrainene trebuie să fie pregătite pentru noi atacuri.

El a menționat că Ucraina se confruntă cu un moment critic, referindu-se la blocarea ajutorului SUA din cauza disputelor din Casa condusă de republicani.

Yermak speră că ajutorul va fi aprobat de Congres în această lună, deoarece forțele ucrainene se confruntă cu o lipsă critică de muniție în prima linie.

Ucraina are nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a contracara atacurile rusești, a menționat Yermak, evidențiind importanța acestor echipamente moderne.

Pe măsură ce Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei, deficitul de sisteme de apărare aeriană din orașele și satele ucrainene a devenit mai evident.

În martie, conform președintelui Volodymyr Zelensky, Rusia a lansat peste 400 de rachete, 600 de drone și 3.000 de bombe aeriene ghidate în Ucraina, provocând daune semnificative infrastructurii civile și energetice.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *