Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > S-a descoperit ingredientul secret pentru tinerețea veșnică: proteina din urșii de apă

S-a descoperit ingredientul secret pentru tinerețea veșnică: proteina din urșii de apă

Proteina din urșii de apă poate încetini procesul de îmbătrânire a omului, conform unui studiu efectuat de cercetători. Tardigradele, cunoscute și sub numele de urși de apă, sunt capabile să supraviețuiască în cele mai extreme condiții, inclusiv în vidul cosmic și la temperaturi extreme. Cercetătorii au descoperit că proteinele din tardigrade pot încetini metabolismul în celule umane, deschizând astfel perspective pentru dezvoltarea unor tehnologii anti-îmbătrânire.

Studiile anterioare au arătat că tardigradele pot intra într-o stare de animație suspendată pentru a supraviețui condițiilor extreme. Echipa de cercetare de la Universitatea din Wyoming a identificat mecanismele prin care proteinele din urșii de apă formează geluri în celulele lor, încetinind procesele vitale. Injectarea acestor proteine în celule umane a demonstrat capacitatea lor de a gelifica moleculele și de a încetini metabolismul. De asemenea, celulele umane care produc aceste proteine devin mai rezistente la stres atunci când sunt expuse la anabioză.

Descoperirea recentă ar putea conduce la dezvoltarea unor tehnologii care să inducă animația suspendată în celule sau organisme, având ca rezultat încetinirea procesului de îmbătrânire. Proteinele din tardigrade ar putea fi utilizate și pentru stabilizarea unor medicamente esențiale sau pentru creșterea capacității de stocare a unor terapii vitale, cum ar fi celulele stem.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *