Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > S-a spart iar gheața pe piața imobiliară: Românii iau cu asalt băncile, să facă credite!

S-a spart iar gheața pe piața imobiliară: Românii iau cu asalt băncile, să facă credite!

Piața de creditare în primul trimestru al acestui an

A avut o evoluție favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul lui 2023. Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, potrivit Imobiliare.ro Finance.

Anul a început în forță

Doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe ating pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR).

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi

A început să se facă simțită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 și a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR.

Condițiile mai bune de la nivelul pieței

I-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări. Anunțul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuințele de până în 120.000 euro și-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendință de scădere

Dar se mențin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piața să sufere șocurile aferente războiului din Ucraina și creșterii puternice de la nivelul inflației. Pe de altă parte și veniturile românilor s-au majorat de atunci.

Oferte bune pentru cei care își doresc finanțare

În prezent, cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcție de bancă. Specialiștii anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi șocuri economice majore provenite din cauze independente de piață.

Valoarea medie a unui credit e de 66 de mii de euro

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, rata medie plătită de cei care au apelat la finanțare pentru a-și cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile orașe

Este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în timp ce în București bugetul necesar unui chiriaș este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro.

Românii sunt tot mai interesați de achizițiile imobiliare în scop investițional

Un sfert din clienții noștri sunt cel puțin la a doua achiziție, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligați să vină cu un avans de 25%.

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri

„Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină pe care o ai la dispoziție. Dobânda fixă este cu 2,1% mai scăzută față de cea mai mică dobândă variabilă, aferentă programului guvernamental Noua Casă, de 7,90%.

Creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor

Doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută și gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

Femeile sunt cele care iau, în majoritatea cazurilor, decizia finală de achiziție

Însă nu sunt și cele care semnează la bancă pentru obținerea creditului. Aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au ca titular un bărbat.

Cei mai mulți români care au luat un credit ipotecar

Prin același mod în primele trei luni ale acestui an au avut vârste cuprinse între 31-40 de ani. Dorința de a deveni proprietar se simte însă puternic și în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceștia reprezentând circa 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârșitul lunii martie la un împrumut pentru a cumpăra o locuință.

Creșteri pe linie pe piața rezidențială

Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național.

Cluj – Napoca e cel mai scump oraș

Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe țară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători – 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureștiul recuperează din terenul pierdut în fața Brașovului

Pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieței, și ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Orașul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util.

Majorări similare s-au putut observa față de februarie în Iași

În timp ce în Constanța piața aproape că a stagnat.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *