Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Sărbătorile zilei din 5 aprilie 2024 – Sf. Mc. Teodul şi Agatopod; Sf. Mc. Victorin şi cei împreună cu el

Sărbătorile zilei din 5 aprilie 2024 – Sf. Mc. Teodul şi Agatopod; Sf. Mc. Victorin şi cei împreună cu el

Sărbătorile zilei din 5 aprilie 2024

Astăzi sunt sărbători importante în calendarul religios:

Sf. Mc. Teodul şi Agatopod

Sfinții Mucenici Teodul și Agatopod sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 aprilie. Acești doi sfinți mucenici au trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Agatopod era diacon în Biserica din Tesalonic, iar Teodul avea slujba de citeț.

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, cei doi clerici au fost aduși la judecată înaintea guvernatorului cetății, Faustin. Nu și-au lepădat credința nici în urma amenințărilor nici a cuvintelor amăgitoare și au fost aruncați în temniță la un loc cu răufăcătorii.

‘Cu adevărat și eu am cunoscut aceasta, că mai bună este viața decât moartea, și mi-am pus în minte să trec cu vederea această viață muritoare de puține zile pe pământ, ca să mă fac părtaș vieții celei fără de moarte și bunătăților cerești celor veșnice.’ – Sfântul Teodul

La a treia cercetare, sfinții n-au mai răspuns nimic, decât: ‘Suntem creștini și anume pentru numele lui Hristos, toate voim a le pătimi’.

Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el

În calendarul greco-catolic, astăzi sunt pomeniți Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion. În calendarul romano-catolic, sunt sărbătoriți Ss. Vincențiu Ferrer și Irina.

Sfinții Mucenici Teodul și Agatopod și-au sfârșit nevoința fiind aruncați în mare cu pietre grele legate de grumaz. Marea, primind trupurile sfinților, le-a scos cu valurile la uscat, dezlegate de legături și de pietre, fiind foarte luminate.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *