Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Se construiește o nouă autostradă în România: va avea cel mai lung viaduct din România/ VIDEO

Se construiește o nouă autostradă în România: va avea cel mai lung viaduct din România/ VIDEO

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construcția primei secțiuni din Autostrada Nordului A14. Această primă secțiune va fi Centura de la Gura Humorului, iar parte din acest tronson de autostradă va include cel mai lung viaduct din România, cu o lungime de peste 5 kilometri, care va traversa râul Moldova.

Construcția primei secțiuni de pe traseul Autostrăzii Nordului (#A14) are finanțare asigurată! Sorin Grindeanu a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Varianta de ocolire Gura Humorului (județul Suceava), care va fi construită la profil de autostradă. Valoarea totală estimată a investiției, finanțată prin PT, se ridică la 2,31 miliarde de lei (inclusiv TVA). Varianta ocolitoare (10,14 km) va face parte integrantă din proiectul drumului de mare viteză Baia Mare-Suceava și va asigura conexiunea între loturile Bistrița-Vatra Dornei și Vatra Dornei-Suceava. Varianta Ocolitoare Gura Humorului va fi construită în baza unui parteneriat încheiat între CNAIR și Consiliul Județean Suceava.

Centura Gura Humorului va include cel mai lung viaduct din România, pasajul peste râul Moldova și Drumul Județean 177 D având o lungime de peste 5 kilometri (5076 metri lungime) conform documentației tehnice. Autostrada va deveni o centură pentru orașul Gura Humorului, având o lungime totală de 10 kilometri și va fi parte a traseului Autostrăzii Nordului Baia Mare-Dej-Bistrița-Vatra Dornei-Suceava, un drum de mare viteză cu o lungime totală de 335 km.

Varianta de ocolire se desprinde din Drumul de mare viteză Baia Mare-Suceava Lot 3, în zona localității Frasin, unde este prevăzut un nod rutier la drumul național DN 17, continuă și traversează denivelat râul Moldova, drumul județean DJ 177 D, continuă spre zona localității Păltinoasa, va supratraversa DJ 177 C. Varianta de ocolire Gura Humorului va reveni la finalul traseului în Drumul de mare viteză Baia Mare-Suceava Lot 3. Pe raza localității Păltinoasa este prevăzută amenajarea unui nod rutier care va descărca în sensul giratoriu existent aflat la intersecția dintre DN 17 și DN2E.

Pasajul peste DJ 177D și râul Moldova km 3+940 începe la km 1+400 și se termină la km 6+476,10, traversând drumul județean DJ 177D la km 2+680 și râul Moldova de mai multe ori pe parcursul traseului, având o lungime totală de 5.076,10 m și o lățime de 26.30 m. Pasajul este realizat cu căi separate de circulație, cu o zonă mediană măsurată între fețele alăturate ale grinzilor parapet de 1.70 m, parte carosabilă de 11.00 m și o lățime totală pentru o cale de circulație de 12.30 m.

Concluzie

Autostrada Nordului A14 va include cel mai lung viaduct din România, parte a Centurii Gura Humorului, care va facilita conexiunea între diverse loturi de autostradă și va contribui la dezvoltarea infrastructurii rutiere din zonă.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *