Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Se îngheță salariile la stat? Avertisment de ultimă oră lansat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloş

Se îngheță salariile la stat? Avertisment de ultimă oră lansat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloş

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a atras atenția asupra posibilității de înghețare a salariilor în sectorul public. Avertismentul vine în contextul presiunilor din partea medicilor, care amenință cu declanșarea grevei generale în lipsa majorărilor solicitate.

Întrebat despre planurile Guvernului în fața amenințărilor de grevă din diverse sectoare, Marcel Boloş a explicat direcțiile de acțiune.

‘Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să se încheie cu execuția bugetară completă și apoi să evaluăm necesitatea unor măsuri. Nu vrem să acționăm în grabă și să generăm confuzie în mediul de afaceri sau printre cetățeni,’ a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Referindu-se la costurile și dobânzile împrumuturilor guvernamentale, Marcel Boloş a subliniat: ‘Plătim consecințele rating-ului pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu sunt deciziile mele. Acestea sunt aspecte care se trag din trecut, nu intenționez să arunc vina asupra nimănui, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile reflectă acest rating,’ conform informațiilor de pe antena3.ro.

Ce reprezintă ratingul de țară

Conform Agenției de evaluare financiară Fitch Ratings, ‘ratingul BBB minus acordat României este susținut de statutul de membru UE și de fluxurile de capital asociate care sprijină convergența veniturilor, situația financiară externă și stabilitatea macroeconomică. Deși PIB-ul pe cap de locuitor și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste media altor țări din categoria BBB, aceste aspecte sunt contrabalansate de deficitele bugetare și de cont curent mai mari decât în alte state din aceeași categorie, de un istoric modest în ceea ce privește consolidarea fiscală, de rigidități bugetare semnificative și de o poziție de debitor extern ridicată,’ conform raportului specialiștilor citat de .

Fitch estimează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% din PIB în 2024 și de 6,4% în 2025.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *