Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Sebastian Burduja promovează energia atomică pentru România

Sebastian Burduja promovează energia atomică pentru România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat entuziasmul României în fața schimbării de perspectivă globală privind energia nucleară, după o întrevedere cu Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi. El a subliniat că, în timp ce în trecut exista scepticism în legătură cu energia nucleară, acum se observă o renaștere a sectorului.

Planurile includ retehnologizarea și finalizarea Atomocentralei de la Cernavodă, alături de un nou proiect de minireactoare nucleare. Burduja a menționat că discuțiile cu Mariano Grossi au fost extrem de productive, acesta fiind unul dintre cei mai importanți diplomați ai lumii în domeniul energiei atomice.

Programul nuclear al României primește un impuls semnificativ, având în vedere rolul crucial al Agenției în sprijinirea țărilor fără un program nuclear sau care doresc să îl dezvolte, precum România.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte precum retehnologizarea Unității 1, proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și planurile pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni.

O altă provocare importantă este asigurarea finanțării necesare sectorului nuclear. Burduja a subliniat că proiectele nucleare implică riscuri care necesită sprijin financiar, fie sub formă de garanții de stat, fie prin accesarea de împrumuturi avantajoase de la băncile de import-export. De asemenea, se dorește implicarea băncilor de dezvoltare, care încă manifestă o anumită rezervă în finanțarea acestor proiecte.

În concluzie, eforturile pentru promovarea energiei atomice în România sunt susținute de dialogul constructiv cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică și de determinarea de a revitaliza sectorul nuclear al țării.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *