Dr. Iulia Ţincu, medic primar gastroenterologie pediatrică la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti, a discutat despre impactul negativ al consumului de fast-food și despre lipsa alimentației sănătoase în rutina zilnică a adolescenților, fenomene care conduc la obezitate.
„Viața modernă se axează pe rapiditate și viteză, iar obținerea unui aliment rapid, gustos și acceptabil pentru copii este o sursă de bucurie pentru mulți, de la părinți la bunici. În timp, am realizat că această agresivitate și graba cu care oferim alimente intens procesate termic au consecințe pe termen lung, mai ales asupra organismului aflat în creștere”, a declarat dr. Iulia Ţincu la Medika Tv, într-o emisiune de miercuri seară.
Medicul a subliniat că, în multe situații, în primii ani de viață ai copilului, lipsesc fructele și legumele proaspete.
„De câțiva ani vorbim despre importanța primilor 3 ani de viață, despre consumul de grăsimi intens procesate în această perioadă, despre lipsa fructelor și legumelor proaspete, despre deficitul de fibre în alimentație. Aceste aspecte se formează încă din anii preșcolari. Un rol important îl are și modelul familial, deoarece dacă acesta promovează consumul rapid, intens procesat, dulce și nesănătos, copilul va adopta aceleași obiceiuri. Un alt aspect neglijat este lipsa de disciplină în comportamentul alimentar. Astfel, mulți adolescenți ajung să aibă probleme digestive severe, precum gastrită sau reflux gastro-esofagian, din cauza obiceiurilor alimentare neregulate”, a explicat Ţincu.
Iulia Ţincu a menționat că lipsa de fibre din dietă și consumul de carbohidrați procesați termic sunt factori care contribuie la creșterea ratei obezității, în special în rândul adolescenților.
„Există numeroase efecte adverse, mai ales pe termen lung. Carbohidrații procesați termic și deficitul de fibre din alimentație sunt printre cele mai dăunătoare substanțe care conduc la apariția obezității. Generația actuală se confruntă cu o incidență ridicată a obezității încă din copilărie, iar odată ce celula adiposă este modificată în primii ani de viață, devine dificil să îi reducem volumul. În plus, atitudinea față de alimentație se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, iar tentațiile devin din ce în ce mai mari, determinând adoptarea unor alegeri alimentare greșite”, a adăugat Iulia Ţincu.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.