Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Slovacia propune taxarea suplimentara a bauturilor pe baza de zahar pentru consolidarea bugetului

Slovacia propune taxarea suplimentara a bauturilor pe baza de zahar pentru consolidarea bugetului

Guvernul din Slovacia a anuntat planuri de a taxa bauturile carbogazoase dulci si de a majora taxele pe produsele din tutun, intr-un efort de consolidare a bugetului pentru anul 2025. Premierul Robert Fico a declarat ca aceste masuri fac parte dintr-un pachet in valoare de 1,4 miliarde de euro, avand ca obiectiv reducerea deficitului bugetar al tarii.

Proiectul propus vine in contextul in care Slovacia se confrunta cu posibilitatea de a inregistra cel mai mare deficit bugetar din zona euro, estimat sa depaseasca 6% din PIB in 2024. Cresterea cheltuielilor, determinata de cresterile de preturi la energie si majorarile pensiilor, a generat presiuni asupra situatiei financiare a tarii vecine.

Ministrul slovac al Finantelor, Ladislav Kamencky, a subliniat ca planurile de reducere a deficitului includ majorari de taxe si reduceri de cheltuieli, cu scopul de a aduce deficitul sub pragul de 3% din PIB, conform normelor UE. Se estimeaza ca taxele propuse vor aduce 100 milioane de euro in 2025 si 243 milioane de euro in 2026, contribuind partial la eforturile de ajustare bugetara.

Pe langa taxele suplimentare, Guvernul slovac ia in considerare disponibilizari in sectorul public, insa premierul Fico a precizat ca este impotriva majorarii cotei de TVA. Slovacia se afla sub presiunea de a reduce datoria publica, avand in vedere estimarile Fondului Monetar International care indica o crestere a datoriei guvernamentale pana la 59,3% din PIB in 2024.

In decembrie 2023, agentia de evaluare Fitch Ratings a redus ratingul de tara al Slovaciei, citand deteriorarea finantelor publice si lipsa unei traiectorii clare de consolidare fiscala.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *