Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Statele Unite nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc

Statele Unite nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, SUA și partenerii săi occidentali au făcut presiuni asupra Indiei să nu cumpere mărfuri rusești la preț redus, în special petrol și îngrășăminte.

SUA nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc, ci au impus un plafon de preț și un regim de sancțiuni pentru a strânge profiturile Moscovei din vânzările de țiței și a împiedica finanțarea războiului din Ucraina, au anunțat doi oficiali americani joi.

Oficialii americani au subliniat că accentul se va pune acum pe canalele create de Rusia pentru a exporta țiței fără a utiliza furnizorii de servicii occidentali pentru transport sau asigurare.

Secretarul adjunct al SUA pentru politică economică, Eric Van Nostrand, a menționat că nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc, ci să limiteze profitul președintelui rus Vladimir Putin și să mențină aprovizionarea cu petrol pe piață.

În plus, SUA au detectat eforturile Rusiei de a construi o „flotă din umbră” pentru a transporta petrolul fără a utiliza serviciile occidentale, a declarat Anna Morris, secretar adjunct interimar pentru finanțarea terorismului.

India a intensificat achizițiile de țiței rusesc, iar Rusia a devenit unul dintre principalii furnizori de energie ai țării, înlocuind Arabia Saudită și Irakul.

Oficialii americani au refuzat să răspundă la întrebările privind plata pentru petrolul rusesc și au recunoscut că plafonul de preț de 60 de dolari pe baril nu se va aplica importurilor de țiței care nu au folosit serviciile occidentale.

Plafonul de preț impus de G7 interzice utilizarea serviciilor occidentale atunci când tancurile transportă petrol rusesc la prețuri de peste 60 de dolari pe baril.

Coaliția a întărit aplicarea plafonului de preț prin creșterea costurilor pentru ca Rusia să vândă petrol prin „flota din umbră” și sancționarea publică a navelor implicate în comerțul cu petrol peste limita de preț.

Scopul fazei a doua a plafonului de preț este de a îngreuna Rusia să mute petrolul în afara serviciilor oferite de coaliția occidentală, forțând-o să vândă mai mult petrol fie sub plafonul cu servicii de coaliție, fie oferind reduceri și mai mari altor cumpărători globale din afara coaliției.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *