Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Strategia americanilor dă rezultate: Tadjikistan și Belarus sunt aproape să renunțe la cardurile rusești Mir

Strategia americanilor dă rezultate: Tadjikistan și Belarus sunt aproape să renunțe la cardurile rusești Mir

După ce Kîrgîzstan și Armenia au renunțat la cardurile rusești Mir, acum Tadjikistanul și Belarus se pregătesc să facă același pas. Motivul principal este presiunea Statelor Unite, care amenință cu sancțiuni împotriva țărilor care continuă să folosească aceste carduri, conform informațiilor publicate de ziarul Kommersant.

În prezent, sectorul bancar din Belarus și din Tadjikistan este interesat de cardurile Mir, dar există posibilitatea ca aceste țări să renunțe la ele în viitorul apropiat, în cazul impunerii unor noi sancțiuni, conform sursei citate.

Acordurile încheiate între Sistemul Național de Carduri de Plată al Rusiei și băncile din Belarus și Tadjikistan sunt similare cu cele semnate cu alte țări precum Armenia și Kîrgîzstan. Decizia de a suspenda utilizarea cardurilor Mir va depinde de interesele economice implicate, conform declarațiilor șefului Asociației participanților la piața de transferuri și monedă electronică, Viktor Dostov, citat de presa rusă.

Publicația Kommersant a menționat că utilizarea cardului Mir va fi posibilă în țările vecine cu Rusia doar în locațiile unde sunt disponibile terminale POS ale băncilor rusești.

“Măsura a fost aprobată cu obiectivul de a minimiza riscurile de sancțiuni secundare”, a declarat Sistemul Național de Plăți kârgâz “Elkart” în legătură cu decizia de a nu mai permite funcționarea cardurilor Mir în Kârgâzstan.

Sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina, au afectat și sistemul de plăți cu cardul al Rusiei, Mir. Aceste sancțiuni au determinat Armenia să renunțe la utilizarea cardurilor Mir, iar acum Tadjikistanul și Belarus se pregătesc să facă același pas, sub presiunea americană.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *