Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Studiu: Capacitatea de regenerare a coralilor în urma episoadelor de albire

Studiu: Capacitatea de regenerare a coralilor în urma episoadelor de albire

Recifele de corali au capacitatea de a se regenera în urma episoadelor de albire cauzate de valurile de căldură marină, conform unui studiu australian recent. Cercetătorii de la Institutul Australian de Științe Marine și de la Universitatea din Australia de Vest au identificat cicluri în care numărul coralilor a scăzut din cauza albirii, urmat de o recuperare lentă.

Albirea este un proces în care coralii elimină algele simbiotice din țesuturile lor din cauza stresului termic generat de creșterea temperaturii apei oceanice, ducând la albire completă. Episoadele prelungite sau extreme de albire pot duce la moartea coralilor, conform AIMS.

Analizând datele colectate în Scott Reefs, un recif din Marea Timor, cercetătorii au descoperit că coralii au capacitatea de a se recupera complet după albire. Sistemele coralifere sunt printre cele mai diverse ecosisteme de pe Terra, ocupând o mică parte din ocean, dar susținând o mare parte din viața marină.

”Vorbește despre reziliența acestor ecosisteme, despre această abilitate inerentă de a se recupera în urma perturbărilor”, a declarat Luke Thomas, cercetător specializat în corali.

Autoritățile australiene au confirmat că Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif coralier din lume, este afectată de un episod masiv de albire pentru a cincea oară în opt ani, din cauza încălzirii globale și a altor factori de climă. Cu toate acestea, schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru aceste ecosisteme fragile, iar capacitatea lor de regenerare ar putea fi depășită în curând.

Studiul a reprezentat una dintre cele mai detaliate cercetări privind monitorizarea coralilor la nivel global.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *