Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > SUA dau un semnal puternic: Ucraina va deveni până la urmă membru NATO

SUA dau un semnal puternic: Ucraina va deveni până la urmă membru NATO

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat joi că Ucraina se va alătura până la urmă Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul susţinerii continue şi stabile din partea statelor membre.

“Ucraina va deveni membru NATO. Scopul nostru la summit este să ajutăm la construirea unei punţi către această calitate de membru”, a spus Antony Blinken reporterilor la Bruxelles, unde la sediul NATO s-au reunit miniştrii de externe ai statelor membre pentru a marca aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Ucraina a susținut joi ideea șefului NATO, Jens Stoltenberg, ca alianța să ofere sprijin pe termen lung Kievului, dar a declarat că măsura va avea „zero șanse” dacă nu vor fi obligatorii contribuțiile.

Stoltenberg a propus săptămâna aceasta crearea unui fond de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pe cinci ani pentru a sprijini Ucraina, o idee care a stârnit reacții mixte în cadrul NATO.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că alianța cu 32 de membri a întâmpinat dificultăți în strângerea de asistență militară de volume mult mai mici.

„Cu alte cuvinte, în actualul model de finanțare, această inițiativă are șanse zero. Pentru că nu pot strânge 500 de milioane, iar aici ar trebui să strângă 20 de miliarde în modelul actual”, a declarat Kuleba.

Dar dacă toți membrii NATO ar fi obligați să contribuie, a adăugat el, planul ar putea „exista și are șanse de a fi implementat”.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *