Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Sunt cartofii cu adevărat sănătoși? Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai iubite legume

Sunt cartofii cu adevărat sănătoși? Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai iubite legume

Copiii pot fi destul de pretențioși atunci când mănâncă legume. Mulți strâmbă din nas la napi, varză de Bruxelles, sfeclă și vinete. Cartoful, pe de altă parte, este o legumă care este practic universal iubită. Atât copiii pretențioși, cât și adulții pot găsi ceva care să le placă. Cartofii prăjiți? Piure de cartofi? Cartofi pai? Aromele și formele de prăjire sunt nesfârșit de versatile și oferă o scuză excelentă pentru a te încărca cu brânză, smântână sau ketchup.

Dar sunt aceste legume rădăcinoase sănătoase? Iată ce am aflat despre cel mai dens nutritiv tip de cartof.

Care sunt cei mai sănătoși cartofi?

Ca în cazul oricărei legume, cel mai sănătos cartof va fi, în general, cel mai colorat. Roșii și purpurii adânci indică cantități mai mari de antioxidanți precum antocianina. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru, care pot provoca deteriorarea celulelor și boli.

Preferatul ei este cartoful dulce de Okinawa. Alte opțiuni colorate includ cartofii dulci și cartofii roșii și mov.

Dar orice fel de cartof este o opțiune nutritivă care va aduce ceva diferit la masă. De exemplu, veți obține mai multă vitamina A, fibre și mai puțini carbohidrați în cartofii dulci, dar mai multă vitamina C într-un cartof Yukon gold.

“Aș încuraja oamenii, pentru a obține o varietate de nutrienți, să consume o varietate de tipuri diferite de cartofi”, spune ea.

Coaceți un cartof? Iată cât durează la cuptor, la friteuza cu aer și nu numai

Sunt cartofii sănătoși?

Cartofii sunt legume ieftine care constituie un adaos sănătos la dieta medie. Aceste legume bogate în amidon au uneori o reputație proastă, deoarece sunt mai dense din punct de vedere caloric decât alte legume și sunt o sursă de carbohidrați. Cartofii sunt în mare parte făcuți din carbohidrați complecși, care durează mai mult timp pentru a fi digerați și oferă o energie mai durabilă decât zaharurile simple.

Cartofii, în special pielițele, sunt o sursă excelentă de fibre. Fibrele vă mențin sătul pentru mai mult timp și vă reglează pofta de mâncare. De asemenea, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, susține sănătatea inimii și ajută la gestionarea greutății.

Cartofii sunt, de asemenea, bogați în potasiu, un mineral esențial care ajută la reglarea activității electrice a inimii și a schimbului de fluide în interiorul celulelor, menține tensiunea arterială normală și facilitează buna funcționare a nervilor. Persoanele cu boli cronice de rinichi ar trebui să se consulte cu medicul în privința cartofilor, astfel încât să nu depășească aportul recomandat de potasiu.

“Când te gândești la o dietă în ansamblu, dacă consumi alimente care te vor menține satisfăcut, te ajută să-ți reglezi apetitul și să previi să ai acele pofte dulci sau să vrei să te înfrupți din alimente care nu oferă niciun beneficiu nutritiv, lucruri precum cartofii nu ar trebui să fie deloc de temut”, spune Crumble Smith.

Atunci când sunt gătiți și răciți, cartofii conțin amidon rezistent, care îmbunătățește sănătatea intestinală, deoarece nu crește glucoza.

“Pentru persoanele cu diabet, aș recomanda cu siguranță să meargă pe ruta pregătirii mesei, în care faceți cartofii din timp, îi păstrați în frigider și apoi îi reîncălziți a doua zi”, spune Crumble Smith. “Aceștia vor avea un indice glicemic mai mic”.

Dar puteți mânca în continuare cartofi gătiți dacă aveți rezistență la insulină sau diabet, doar asigurați-vă că îi asociați cu o proteină, o grăsime sănătoasă și alte legume fără amidon.

Sunt cartofii dulci sănătoși?

Cartofii dulci sunt legume sănătoase și au un indice glicemic mai mic decât cartofii “obișnuiți”. Sunt o sursă bună de fibre și beta-caroten, un pigment care se găsește în fructele și legumele portocalii și galbene și care se transformă în vitamina A în organism.

“Datorită varietății de culori, au mai mulți nutrienți”, spune Crumble Smith.

Moduri sănătoase de a găti cartofii

Cartofii prăjiți sunt responsabili pentru cealaltă reputație proastă a cartofului. Prăjirea cartofilor în ulei face ca leguma să fie și mai densă din punct de vedere caloric și mai inflamatorie.

Dar, deși sunt delicioși, cartofii prăjiți nu sunt singurul mod de a consuma cartofi. O opțiune mai sănătoasă ar fi prăjirea, coacerea, fierberea sau gătitul într-o supă sau tocană. Modul preferat al lui Crumble Smith de a mânca cartofi este tăiat în felii subțiri, prăjit și adăugat la o salată.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *