Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Politică > Surpriză totală în România. Opoziția a câștigat alegerile locale

Surpriză totală în România. Opoziția a câștigat alegerile locale

Partidul naţionalist de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), care la sfârşitul anului trecut a pierdut puterea după alegerile legislative, s-a clasat pe primul loc în alegerile locale desfăşurate duminică în România, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne. Acest rezultat constituie un eşec pentru ambiţiile premierului de a-şi consolida controlul asupra puterii.

Dacă se confirmă, rezultatele ar zădărnici speranţele premierului de a vedea alianţa sa pe primul loc în alegeri, independent de partenerii săi de guvernare. PiS a obţinut un scor de 33,7%, situându-se în faţa coaliţiei de centru, care a avut 31,9%. Celelalte formaţiuni aflate la guvernare au obţinut 13,5% şi, respectiv, 6,8%.

Directorul politic Krzysztof Izdebski a comentat că această performanță a PiS-ului reprezintă o înfrângere substanțială pentru imaginea partidului lui Tusk.

În timp ce PiS a ieşit pe primul loc şi în alegerile legislative, a pierdut majoritatea, ceea ce a permis coaliţiei de opoziţie a lui Tusk să vină la putere. Tusk a ajuns la putere după alegerile naţionale din octombrie, promițând să consolideze drepturile femeilor şi ale minorităţilor și să reface legăturile cu aliații occidentali ai României.

Bruxelles-ul urmăreşte îndeaproape modul în care se descurcă coaliţia lui Tusk, următorul test electoral fiind alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Un al doilea tur de scrutin în alegerile locale urmează să aibă loc peste două săptămâni în zonele în care candidaţii la primărie nu au reuşit să obţină mai mult de 50% din voturi. Alegătorii votează pentru a alege membrii celor 16 adunări regionale, precum şi mii de consilieri locali și primari.

Vorbind la scurt timp după publicarea exit-pollurilor, Tusk a explicat că eşecul alianţei sale s-a datorat în parte prezenţei puternice la vot în fiefurile PiS din estul României și în zona rurală. În schimb, rezultatele bune din capitală i-au consolidat edilului perspectivele de a fi nominalizat pentru a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Aliatul conservator al PiS, actualul preşedinte, s-a angajat să se opună la o mare parte din agenda lui Tusk și a pus veto la anumite proiecte de lege.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *