Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Tensiuni diplomatice între Mexic și Ecuador din cauza arestării fostului vicepreședinte ecuadorian

Tensiuni diplomatice între Mexic și Ecuador din cauza arestării fostului vicepreședinte ecuadorian

Mexicul a decis să rupă imediat relațiile diplomatice cu Ecuadorul, după ce polițiștii ecuadorieni au intrat în Ambasada Mexicului din Quito pentru a-l aresta pe fostul vicepreședinte Jorge Glas, condamnat pentru corupție. Glas se refugiase în ambasada mexicană în decembrie 2023 și i s-a acordat azil vineri.

Ministrul afacerilor externe al Mexicului, Alicia Barcena, a declarat că Mexicul va sesiza Curtea Internațională de Justiție pentru încălcarea Convenției de la Viena și va denunța responsabilitatea Ecuadorului.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a subliniat că acțiunea poliției ecuadoriene a fost o încălcare a dreptului internațional și a suveranității Mexicului, dispunând suspendarea relațiilor diplomatice cu Ecuadorul.

Guvernul ecuadorian a confirmat reținerea lui Jorge Glas într-o operațiune a poliției în Ambasada Mexicului din Quito, justificând acțiunea prin faptul că Glas a fost condamnat pentru corupție și nu poate beneficia de imunitate diplomatică.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *