Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > TOP 27 – Costul unei ore de muncă în țările din UE și poziționarea României

TOP 27 – Costul unei ore de muncă în țările din UE și poziționarea României

Un angajat cu normă întreagă din Statele Unite lucrează în medie 36,4 ore pe săptămână, cu aproximativ 10 ore mai mult decât media din UE. Dar care este costul unei ore de muncă?

În 2023, costul mediu al unei ore de muncă în Germania a fost de 41,90 euro, plasându-se pe locul cinci. Creșterea costurilor muncii în Germania a fost determinată în principal de salariile mai mari, generate de costurile crescute pentru energie și alimente.

În sectorul privat din Germania, creșterea medie a fost de 5%. La nivelul UE, costurile muncii au înregistrat o creștere de 5,6% în 2023.

În Europa de Est, toate țările membre UE au înregistrat creșteri de 2%. Ungaria și România s-au situat în frunte, cu o creștere de 17,3%. Cu toate acestea, costul unei ore de muncă în Ungaria și România rămâne semnificativ sub media UE.

Media costului unei ore de muncă în UE este de 31,60 euro, în timp ce în Ungaria este de 13,30 euro și în România de 10,80 euro. Cel mai mic cost se înregistrează în Bulgaria, cu 9,20 euro pe oră.

Studiul a inclus în costurile muncii nu doar salariul brut, ci și contribuțiile angajatorului la asigurările sociale, cheltuielile pentru formare și perfecționare, precum și impozitele considerate costuri de muncă. Datele folosite provin de la Eurostat, agenția de statistică a UE.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *