Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Economie > Transformări majore pe piața auto: preferințele șoferilor români se schimbă, dieselul revine în atenție

Transformări majore pe piața auto: preferințele șoferilor români se schimbă, dieselul revine în atenție

Luna martie a acestui an a adus scăderi semnificative în ceea ce privește înmatriculările de autoturisme noi în România. Acest trend a afectat și segmentul mașinilor electrice, înregistrând un recul de 35,9% față de aceeași perioadă din 2023, conform statisticilor publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), potrivit Agerpres.

În topul cotei de piață se află segmentul SUV, cu o cotă de 52,2% din total, în creștere cu 8,6% față de anul precedent. Urmează Clasa C, cu o cotă de 27,1% (-21,4%), și Clasa B, cu o cotă de 10,7% (-44,5%).

În ceea ce privește tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate în luna martie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină au înregistrat o scădere de 39,1%, ajungând la o pondere de 58,4%. Pe de altă parte, autoturismele echipate cu motoare diesel plus mild hybrid diesel au înregistrat o creștere de 24,9%, reprezentând 17,7% din totalul pieței.

Autoturismele ‘electrificate’, inclusiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid, au atins o cotă de piață de 23,9% în martie 2024, depășind cu 6,2 puncte procentuale cota motoarelor diesel. Autoturismele full electrice dețin o cotă de 7,4% din piață, în scădere față de anul precedent, iar cele plug-in hibrid au o cotă de 4,9%, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

În topul celor mai vândute mărci auto electrice în martie 2024 se regăsesc Dacia Spring, Tesla Model 3 și Tesla Model Y. La categoria autoturismelor Plug-in, Mercedes Benz GLE conduce clasamentul, iar în cazul autoturismelor hibride, Toyota Corolla, Toyota RAV4 și Toyota C-HR ocupă primele poziții.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *