Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Un proprietar are voie sau nu să taie copacul vecinului, dacă crengile ajung în curtea sa? Ce prevede LEGEA

Un proprietar are voie sau nu să taie copacul vecinului, dacă crengile ajung în curtea sa? Ce prevede LEGEA

Locuitul la curte nu este întotdeauna o plăcere, mai ales dacă există anumite probleme cu vecinii. Una dintre ele ar putea fi atunci când crengile unui copac trec gardul și ajung pe proprietata ta. Ei bine, ai voie să le tai sau chiar să distrugi copacul?

Când vine vorba de acest gen de situații, neplăcute și care pot genera conflicte, legea este clară, iar normativele sunt regăsite în Codul Civil, în Legea Servituții, la secțiunea 1, articolele 607, 608 și 609. Dacă ar fi să vedem ce spune legislația, referitor la speța de față, la art. 608 se specifică:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur.”

De asemenea, în următorul articol din lege, 609, se precizează clar faptul că „arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie”.

Este la fel ca în situația în care se strică gardul cu vecinul. Prin lege, are dreptul de a tăia ramurile care depășesc limita de proprietate, însă, cu toate acestea, legea permite doar tăierea copacilor până la limita de proprietate. Nu aveți voie să intrați pe proprietatea vecinului sau să distrugeți copacul, pentru că ați putea fi răspunzător pentru o sumă de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului.

FOTO – Caracter ilustrativ: Pixabay

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *