Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Un tablou de Claude Monet, expus la Paris înainte să fie vândut la licitaţie la New York

Un tablou de Claude Monet, expus la Paris înainte să fie vândut la licitaţie la New York

Un tablou de Claude Monet intitulat ‘Le moulin de Limetz’, estimat la o sumă cuprinsă între 18 milioane şi 25 de milioane de dolari, va fi expus la Paris de vineri până luni înainte să fie scos la licitaţie, la jumătatea lunii mai, la New York. Tabloul, pictat în 1888, înfăţişează o moară din Limetz, o comună în apropiere de Giverny, în regiunea Normandia din vestul Franţei, unde Claude Monet a pictat celebrii săi nuferi. În prim-planul tabloului se află malul unui râu şi ramuri de copaci care se reflectă în oglinda apei.

‘Există doar două reprezentări, două tablouri ale acestei mori în momente diferite ale zilei’, a explicat Antoine Lebouteiller, directorul departamentului de artă impresionistă şi modernă din cadrul filialei franceze a unei case de licitaţii. Al doilea tablou ce prezintă acelaşi peisaj a fost vândut de o altă casă de licitaţii în noiembrie 2023 contra sumei de 25 de milioane de dolari şi se află în Muzeul Barberini din Potsdam (Germania).

‘Stabileşte reperele seriilor cu catedrala din Rouen şi cu lanurile de fân, pe care Monet le va demara începând din 1890’, a precizat el.

Cumpărat în 1891 de o galerie pariziană, tabloul care va fi scos la licitaţie la New York a fost vândut unui cumpărător privat în 1902, apoi răscumpărat de la descendenţii săi de o filială americană a aceleiaşi galerii specializate în artă impresionistă în 1936. A fost apoi vândut unei familii pe nume Atha, care a donat două treimi din dreptul său de proprietate Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City, Statele Unite, în 1986.

Vânzarea are loc într-o perioadă în care mişcarea impresionistă aniversează 150 de ani de existenţă, marcată prin evenimente organizate pe tot teritoriul Franţei, iar Claude Monet (1840-1926) ‘continuă să-şi eclipseze toţi contemporanii printr-o cerere în continuare foarte ridicată’, a adăugat Antoine Lebouteiller.

În decursul ultimilor cinci ani, ‘şapte dintre cele mai mari zece sume obţinute la licitaţii internaţionale de artă, reprezentând toate perioadele şi toate tehnicile, au revenit unor lucrări ale lui Monet’, a detaliat el.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *